„Ovdje u Rijeci na najbolji i najsjajniji mogući način želimo prikazati mađarski identitet, i mađarsku kulturu”

0
35
Szijjártó Péter

Péter Szijjártó, mađarski ministar vanjskih poslova i trgovine prošloga je petka posjetio potresom razoreni grad Petrinju, nako čega je u Rijeci svečano otvorio mađarsku kuću i proglasio počasnog konzula. Nakon riječkih događanja, ministar je dao ekskluzivni intervju našem listu i Drávatáj tv studiju.

S poštovanjem pozdravljam gospodina ministra u ovome prekrasnome zdanju – ovo je jedan značajan dokaz kako Mađarska uvijek vodi računa o zajednicama Mađara izvan granice. Čemu će ova kuća služiti?

-Tri su razloga tome što smo u Rijeci ponovno otvorili predstavništvo konzulata i jednog novog počasnog konzula smo proglasili za vođenje istoga, i ovu prekrasnu mađarsku kuću, predali DZMH-u na upotrebu. Zato očekujemo da ćemo ovdje u Rijeci moći prikazati mađarski identitet, mađarsku kulturu na najbolji i najimpozantniji mogući način i to je jedan od razloga naše prisutnosti ovdje. Mađarskoj nacionalnoj zajednici smo oduvijek posvećivali ozbiljnu pažnju, a imali smo i još jedan dodatni razlog, a to je da smo se dogovorili sa riječkim sveučilištem da će omogućiti učenje mađarskog jezika i upoznavanje mađarske kulture. Od rujna se već može upisati učenje mađarskog jezika i mađarske kulture, i za one koji to budu učinili, ovo je idealno okružje za to, da mogu čitati mađarske knjige, sudjelovati na mađarskim događanjima. Drugi razlog tome zašto smo otvorili ovo predstavništvo, jeste potreba velikog broja mađarskih posjetitelja ovdje, u normalnim uvjetima, dakle ne za vrijeme korona virusa, posljednje u 2019. godini, 200 tisuća mađarskih turista je boravilo ovdje, koji su ostvarili 900 tisuća noćenja, naravno ne samo u Rijeci, nego u cijeloj županiji. Ukoliko se negdje pojavi tako veliki broj mađarskih turista, to obično iziskuje i konzularne obveze, u što manjem obimu da ih bude, tim bolje, ali ih uvijek ima, i da ne treba iz Zagreba obavljati date zadatke ili pomagati mađarskim ljudima, zato je također važna prisutnost ovdje. I treće, geografski je ovo Mađarskoj najbliži izlaz na more, što je važno za mađarsko gospodarstvo i značajno za obavljanje izvoza, mađarske tvrtke čine 16 posto kapaciteta riječke luke, koja će se proširiti za jedan novi terminal, i najveći inozemni korisnik je jedna također mađarska tvrtka, Dunaferr. Dakle, više razloga, točnije tri su bila tome da ovdje, sada u Rijeci otvorimo jedno impozantno i zapravo Mađarskoj, jednom tisućljetnom narodu, dostojno predstavništvo.

- Reklám -

– Koji će biti konkretan zadatak počasnog konzula, odnosno što se očekuje od njega?

– Od ukupnog broja članova mađarske zajednice u Hrvatskoj ovdje u Rijeci i okolici živi otprilike 500 Mađara, kojima će se njihovi problemi i brige od sada moći rješavati u mjestu. Očekujemo to, da se mađarsku kulturu, mađarsko naslijeđe koje se može pronaći ovdje u gradu, na najsveobuhvatniji način konstantno prikazuje. Razgovarao sam i sa gradonačelnikom koji je rekao da ovdje u Rijeci gotovo ne postoji zgrada ili građevina koja nema veze s nečim mađarskim, bilo da je to arhitekt, dizajner, ili graditelj, i očekujemo da će se Hrvatskoj, ovim izrazito razvijenim područjem, gospodarska suradnja još više učvrstiti. Sa stajališta mađarskog gospodarstva, Hrvatska igra važnu ulogu. Unatoč tome što je prošle godine sve postalo teško, što se tiče nacionalnih gospodarskih, trgovinskih kontakata, i tako smo u prvih deset mjeseci ostvarili preko dvije milijarde eura trgovinskog prometa, i kod mađarskih tvrtki koje ulažu u inozemstvo, drugo najtraženije mjesto zauzima Hrvatska, i stoga očekujemo od našeg ovdašnjeg počasnog konzula, da potpomogne prisutnost mađarskog gospodarstva, njegov razvoj.

– Nažalost, ne događaju se samo lijepe stvari u Hrvatskoj, pred kraj prošle godine bili smo svjedoci jednom razornom potresu, Vi ste osobno danas bili u posjeti tamo, i kako smo se već mogli naviknuti, Mađarska je među prvima pomogla.

– U potpunosti je deprimirajuće, ono što se sada tamo događa, za hrvatske vlasti najvažniji zadatak sada jeste riješiti da onih više desetaka tisuća obitelji, koje ostaju bez ičega i bez krova nad glavom, nekako prevaziđu zimske hladne tjedne, mjesece. Kada smo pitali hrvatske vlasti što je to u čemu bismo im najviše mogli pomoći, rekli su da pomognemo u ovome: da osiguramo nekakvo stambeno zbrinjavanje ovim obiteljima – i išlo nam je pod ruku da donesemo mobilne kontejnere, stambene. To je najviše odgovaralo MOL-u, i tako će Hrvatska dobiti pedeset, dva su već stigla danas, i simbolično smo ih i predali, a još 48 će stići tijekom slijedećih dana.Osim toga, još ćemo dostaviti šest takvih kontejnera u kojima je moguće osigurati održavanje osobne higijene. Pored toga, Tungsram daruje 5000 svjetiljki, odnosno Vlada je tako odlučila da će jednu hrvatsku školu, odnosno hrvatsku crkvu obnoviti,

– Bez daljnjega, vrlo velikodušna pomoć. zahvaljujem Vam se što ste bili ovdje s nama, i želim Vam daljnji usjpješan rad!

Hvala lijepo na mogućnosti!