Óvatosan a házalókkal!

216

Házalók járják a településeket, akik általában ismeretlen eredetű vagy hamisított, igen gyenge minőségű portékát próbálnak az emberekre rásózni. Pár hónapja a Muraközben találkoztak velük, ahol a rendőrség közleményben intette óvatosságra a lakosságot. A napokban vidékünkön is felbukkantak, így hát mi is legyünk elővigyázatosak az idegenekkel.

Tele a sajtó az olyan hírekkel, hogy embereket csaptak be házalók, olcsó, semmit érő termékeket sóztak rájuk több száz kúnáért. A kereskedelmi forgalomban még száz kúnát sem kapnának azokért a takarókért, ágyneműkért, edénykészletekért, amelyekért a gyanútlan emberektől értékük többszöröséért csalják ki. A becsapott vásárlók általában egyedül élő, idős emberek, akiknek az életkörülményeiről, családjáról az előzetes terepszemle révén részletes információkat szereznek. A tettesek általában külföldiek.

Néhány hónapja még a Muraközben járták a házakat, most vidékünkön is felbukkantak, legutóbb Pélmonostoron látták őket. Egyikük elmondta, hogy az, akivel ő találkozott, egy jólöltözött, illemtudó fiatalember volt, aki mindenáron be akart jutni a lakásába, hogy megmutassa a portékáját. Ő természetesen nem engedte be, noha igencsak rámenős volt az úriember.

A dologgal kapcsolatban rendőrségi közlemények is napvilágot láttak. A muraközi kapitányság néhány hasznos tanáccsal is szolgál. A legfontosabb, hogy semmiképpen ne engedjünk be idegeneket az otthonunkba. Ne dőljünk be nekik, mert sok esetben, amikor bejutottak, betegségre, szegénységre hivatkozva kérnek alamizsnát, vagy különböző ürügyekkel csalnak ki pénzt a gyanútlan emberektől. Továbbá arra is figyelmeztetnek, hogy ha egyedül vagyunk a lakásban, ezt semmiképp se közöljük az idegennel. Ha lehetséges, figyeljük jól meg a házalót, jegyezzük fel a gyanús személyek járművének a rendszámát, és ha szükséges értesítsük a rendőrséget.

{fcomments}