Óvatosabbak a horvát vásárlók

0
341
Óvatosabbak a horvát vásárlók

Egyre óvatosabbak, előrelátóbbak a horvát vásárlók, mert míg a gazdasági válság előtt olcsóbb termékek után kutatva két bevásárlóközpontot kerestek föl, most már négybe is elmennek, csak hogy olcsóbban megússzák a bevásárlást. Ugyanakkor a nagyobb kiszerelésű, akciós termékeket részesítik előnyben – írja a Večernji list c. napilap.
Az “új fogyasztó” racionális, félénk, és spórol az ételen és az italon is. Azt, hogy melyik terméket vásárolja meg, elsősorban az ár határozza meg. Ezért a legtöbb nagyáruháznak van saját kiskereskedelmi márkája, amelyre egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek – mondta Ante Todorić, az Agrokor kiskereskedelmi részlegének ügyvezető igazgatója egy nemrég megtartott konferencián.
Ami az olcsóbb termékeket illeti, a komplex fogyasztói bizalmi index még mindig jóval alacsonyabb (48), mint az EU-ban (78), ami azt jelenti, hogy jóval megfontoltabban vásárolunk. A fogyasztási szerkezet még mindig nem a fejlett piacokon megfigyelhető trendekhez igazodik, mivel a háztartások jövedelmük több mint negyedét – 31 százalékát – élelmiszerre fordítják, míg szolgáltatásokra és kultúrára ennél jóval kevesebbet költenek – derült ki több piackutató cég felméréséből.

{jcomments on}