Otthonról haza – magyarságot összekötő kerékpártúra másodszor, horvátországi magyar résztvevővel

0
60

Idén is megrendezték az „Otthonról Haza” nevű kerékpártúrát, melynek célja, hogy összekapcsolja a Kárpát-medence magyarságát. A túrának már 2021-ben is volt horvátországi magyar résztvevője a kopácsi Kettős László személyében, aki a tavalyi 310 kilométeres szakasz után most a leghosszabb útvonalat választotta: a Kolozsvártól Budapestig tartó, 900 kilométeres túrát tették meg tíz nap alatt.

Az Otthonról Haza túra keretében tavaly nyáron a külhoni régiókból indultak kerékpárosok Budapestre, ahova augusztus 20-án, az államalapítás napján érkeztek meg. Az Eszékről indult csapat három nap alatt 310 kilométert megtéve jutott el a magyar fővárosba. A túrának kopácsi résztvevője is volt, Kettős László, aki már tavalyi útja kapcsán azt nyilatkozta lapunknak, idén is részt vesz az eseményen, ha megrendezik, lehetőleg egy hosszabb útszakaszt tekerne végig.

Napi 90-110 kilométer

Erre az alkalomra került sor augusztus közepén. Kettős Lászlóval pár nappal azelőtt beszéltünk telefonon, hogy elérték a célállomást, Budapestet.

– Ezúttal az Otthonról Haza túra lehető leghosszabb útvonalát kerékpározom végig. Nyolcvanan indultunk Kolozsvárról a 900 kilométeres, tíznapos útra. Kassán csatlakozott hozzánk egy harmincfős társaság. Napi 90-110 kilométert teszünk meg, attól függően, milyen nehéz az útszakasz – mesélt Kettős László a Dunaszerdahelyt, Szatmárnémetit, Sátoraljaújhelyt is érintő útról. Beszélgetésünkkor Egernél jártak, a végállomás pedig, akárcsak tavaly, a főváros volt.

Természetesen nem felkészülés nélkül indult egy ilyen hosszú túrára, idehaza áprilistól augusztusig lebringázott két és fél ezer kilométert, így nem is hagyta cserben a kondíciója. Minden állomáson kényelmes szálláshellyel és finom ételekkel várták a túrázókat, mondta László, és valamennyi városban kulturális, ismeretszerző programban is részük volt, megnézték a helyi nevezetességeket.

A túrán főként ugyanazok vettek részt, akikkel tavaly is együtt biciklizett, így mondhatni, egy összeszokott csapat teker együtt, baráti társaságban pedig gyorsan telik az idő, kevésbé érzik a fáradtságot és biztonságosabb is az útjuk, számíthatnak egymás segítségére.

– A túra célja a magyar közösség összetartozásának erősítése, ami a gyakorlatban is megvalósul, hiszen valamennyi régióból vannak résztvevők, erdélyi, vajdasági, felvidéki, anyaországi magyarokkal kerékpároztam együtt napokon keresztül és kovácsolódtunk csapattá – avatott be a túra eszmeiségébe kopácsi riportalanyom. 

A résztvevők között természetesen már most szóba került a közös bringázás jövő évi folytatása is, ami szintén azt bizonyítja, hogy az Otthonról Haza-program elérte legfőbb célját, miszerint a Kárpát-medencében élő magyarság határokon felüli összetartozásának az érzését szeretnék fokozni minden résztvevőben, akik lélekben megerősödve, a jövőbe vetett hittel, fizikailag és szellemileg egyaránt feltöltődve, meghatározó élményekkel gazdagodva erősödhetnek meg nemzettudatukban e túrának köszönhetően.