Ösztöndíj a magyar szakon tanuló egyetemistáknak

Belovár-Bilogora megye

0
106

Belovár-Bilogora megye magyar kisebbségi önkormányzata legutóbbi ülésén olyan határozatot hozott, mely szerint ösztöndíjban részesítik mindazokat a fiatalokat a megyében, akik a hungarológia vagy a magyar szak mellett teszik le a voksukat.

Belovár-Bilogora megye területén hiány van anyanyelvápoló tanárokból. Jelenleg 70 diák vesz részt a fakultatív magyarnyelv-ápolásban, Horvátországban ezt C modellnek nevezik. Lehetséges, hogy ez a szám még magasabb is lenne, de ehhez helyi tanerő is kellene. Az önkormányzat tagjai ezért ösztöndíjprogramban gondolkoznak, azokat az egyetemistákat támogatnák, akik a hungarológia vagy a magyar szak mellett döntenek.

– Egyértelműen hiány van nálunk magyar anyanyelvápoló tanárokból, ezért döntöttünk az ösztöndíjprogram mellett. Szeretnénk arra ösztönözni a megyében élő fiataljainkat, hogy válasszák a magyar nyelvet, így még több gyereknek lenne lehetősége magyarul tanulni – nyilatkozta Berkes Zlata, a kisebbségi önkormányzat elnöke.

Jelenleg két magyartanár oktat a megyében, Belováron, Nagypiszanicán, Grubišno Poljeban és Daruváron tanulnak a gyerekek magyarul. A testület ezeket a pedagógusokat is támogatja, így informatikai csomaggal kedveskednek nekik, ami a munkájukban segítheti őket. Emellett az önkormányzat lesz az egyik támogatója a megyék közti magyar szépolvasási versenynek, valamint idén éppen a magyar közösség lesz a házigazdája a Belovár-Bilogora megyei kisebbségi szemlének is, amire komolyan készülnek a tagok.

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc ünnepe Nagypiszanicán

A Nagypiszanicai Magyarok Közösségének a székházán Knezić Károly-emléktábla látható, a horvát származású hadvezér az aradi vértanúk egyike, aki 1808-ban született a közeli Nagygordonya településen. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kezdetéről az egyesületeben koszorúzással és ünnepi műsorral emlékeztek meg.