Őszi programajánló

0
141

Hamarosan vége a nyári szabadságoknak, és hamarosan nem csak az iskolák népesülnek be, de a hétvégék is tele vannak jobbnál jobb programokkal. A küszöbönálló rendezvényekből gyűjtöttünk össze egy kis ízelítőt.

Kárpát-medencei magyar zenészek találkozója: szeptember 3., Kórógy

A Kórógy Hagyományőrző Egyesület 2001-ben tartott először zenésztalálkozót. Akkor még csak helyi fellépői voltak a rendezvénynek, amely fokozatosan nőtte ki magát Kárpát-medencei szintűvé. A találkozó az ismerkedésről és kapcsolattartásról szól, illetve természetesen arról, hogy ápolják, továbbadják a mulatós muzsika szeretetét az értékes zenei hagyományokkal rendelkező szlavóniai faluban.

Szüreti Fesztivál: szeptember 3-4., Csúza

A régi szüreti mulatságok hangulatát idézi meg Csúzán a szüreti fesztivál. A program keretében idén is szombaton fogathajtó versenyt, felvonulást, kultúrműsort, utcabált szerveznek, vasárnap pedig hegyibabfőző-versenyre várják a gasztronómia szerelmeseit.

Eszéki Magyar Nap: szeptember 10., Eszék

Az eszék-rétfalusi Népkör Magyar Kultúregyesület 23. alkalommal rendezi meg az Eszéki Magyar Napot. A kiállítóstandoknál magyar ételeket és kézműves termékeket kínálnak, az Ante Starčević téren felállított színpadon pedig népi tánccsoportjaink váltják egymást.

Kopácsi Halásznapok: szeptember 16-18., Kopács

Huszonnégy évvel ezelőtt indult a Kopács település hagyományait és gasztronómiáját bemutató rendezvény, a Kopácsi Halásznapok, amely az évek során a térség legnagyobb gasztrokulturális rendezvényévé vált. A háromnapos fesztiválon idén is kirakodóvásár, bőséges étel- és italkínálat, de kultúrműsor, koncertek és halpaprikásfőző-verseny is gazdagítja a programot.

Kukoricafesztivál: szeptember 17-18., Újbezdán

Második alkalommal szervezik meg az újbezdániak falujuk fesztiválját, mely a térség egyik legismertebb növényéről, a tengeriről, azaz a kukoricáról szól. A hagyományápoláson túl a kukoricához köthető szokások felelevenítése is szerepel a programban, este pedig koncerttel várnak minden szórakozni vágyót.

Bormaraton: szeptember 23-25., Vörösmart

Vörösmart szőlőtermelő település, lakosai túlnyomó többségének régen a borászat nyújtott megélhetést. Hegyaljai falvaink közül még ma is itt működik a legtöbb kézműves pince. Ezért a vörösmartiak számára egyértelmű volt tizenhat évvel ezelőtt, hogy falunapjukat a borkultúra köré szervezik. A program lényege, hogy a résztvevőknek három óra alatt végig kell járniuk harminc pincét, és mindenhol meginni egy deci bort. Idén is az első napon prémium kategóriájú borokat lehet majd kóstolni, szombaton pedig a maratonozók mérhetik össze a „teherbírásukat”.

Paprikafesztivál: október 1-2., Laskó

Országos viszonylatban a Drávaszögben van legnagyobb hagyománya a paprikatermesztésnek, ezen belül is az Alfalukban, vagyis Laskón, Várdarócon és Kopácson. Ez adta az ötletet a laskóiaknak tizenhárom évvel ezelőtt, hogy falunapjuk keretében „megünnepeljék” eme piros aranyként is ismert fűszert. A kétnapos programban paprikaminősítés, kultúrműsor, halfőzőverseny és utcabál is szerepel, de az idelátogatók a gasztronómiai kínálatból is válogathatnak.

Magyar Hagyományok Szemléje: október 7-8., Haraszti

A Haraszti Ifjúsági Egyesület szervezésében kerül sor a rendezvényre, melynek célja, hogy ilyen módon is őrizzék azt a gasztronómiai és néptánctradíciót, amit őseinktől örököltünk, illetve hogy bemutassák azt a szélesebb közönségnek is. Néptáncszemle, hagyományos ételek, kirakodóvásár, festőtábor, régi mesterségek bemutatása, rostélyosverseny és koncertek várják majd az érdeklődőket.

Szüreti Fesztivál: október 15., Kiskőszeg

A kiskőszegieknek a falu földrajzi fekvéséből adódóan valamikor a szőlészet és borászat nyújtott megélhetési lehetőséget. Ma már csak néhány bortermelő van a faluban, akik nem gazdasági szükségszerűségből, inkább csak hobbiból űzik e tevékenységet. A HMDK kiskőszegi/batinai alapszervezetének hagyományos szüreti fesztiválján néptáncos felvonulás, kultúrműsor, kirakodóvásár, szüreti játékok és zenés mulatság lesz a programon.