Összetartozás: színház

207
dav

Kárpát-medencei Diákszínjátszó Találkozó néven egyedülálló rendezvénysorozatot hívott életre a Magyarság Háza és a sepsiszentgyörgyi Osonó Színházműhely a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával Budapesten. A nemzeti összetartozás napja alkalmából szervezett háromnapos táborban a kassai, a sepsiszentgyörgyi, a vajdasági és a budapesti diákszínjátszó-csoportok mellett a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ (HMOMK) felső tagozatos drámacsoportja is részt vett.

A találkozó célja lehetőséget teremteni a különböző magyarlakta területek fiataljai számára a találkozásra, a szakmai tapasztalatok kicserélésére, az egymás és a nagyközönség előtti bemutatkozásra, az összetartozás érzésének erősödésére. Fazakas Misi, a program szakmai vezetője hangsúlyozta, hogy a színház mint az itt és most élményét átadni kívánó művészeti ág mindig találkozás, így a színjátszás különösen jó közeg annak az összetartozásnak a kifejezésére, ami országhatártól függetlenül jellemző ránk.

A program igen magas szakmai színvonalát a vendéglátó társulat, a sepsiszentgyörgyi Osonó Színházműhely biztosította. Az első napon személyiségfejlesztő, csapatépítő és színészmesterség-tréningen vettek részt a diákok, valamint az Osonó Színház Ahogyan a víz tükrözi az arcot című előadását tekinthették meg. A második napon a résztvevő csoportok előadásai zajlottak, valamint helyzetismertetésre is nyílt alkalom: a határon túli területeket képviselő csoportok tagjai beszéltek oktatási, művelődési, színházi környezetükről, nehézségeikről és lehetőségeikről.

– A központos diákok derekasan helytálltak. Nemcsak az előadásukra lehetnek büszkék, hanem arra a fejlődésre, szakmai gyarapodásra is, amelyre a két nap során sikerült szert tenniük – mondta Ferenczy Nikolett, a HMOMK drámacsoportjának vezetője.