Első alkalommal rendezett kolbászminősítő versenyt a HMDK Gazdaköre

0
119

Első alkalommal rendezett kolbászversenyt a HMDK Gazdaköre. Összesen huszonegy baranyai és szlavóniai gazda küldött mintát; az első helyezést és a rendezvény kupáját a čakovcii Éllő Zoltán érdemelte ki.

Az év eleje a farsang, a mulatságok időszaka is, amikor még nem kezdődtek meg a mezőgazdasági munkák. Ilyenkor szokta tartani a HMDK Gazdaköre a gazdabált, amelyre a járványhelyzet miatt idén nem kerülhetett sor, így azt más programmal igyekeztek pótolni.

A téli hónapokban kerül sor a disznótorokra, megtelnek a füstölők, a kamrák kolbásszal, szalonnával és más „disznóságokkal”. Ez adta az ötletet gazdaszervezetünknek az első kolbászverseny megrendezésére, melyre a kórógyi kultúrotthonban került sor múlt csütörtökön.

– Azért döntöttünk a kolbászverseny mellett, mert tudjuk, hogy a Gazdakör legtöbb tagja foglalkozik sertéstenyésztéssel is, minden évben készítenek háztáji kolbászt, és talán sokan kíváncsiak, hogy kolbászuk hogyan szerepelne egy versenyen – nyilatkozta lapunknak Szabó Attila, a Gazdakör elnöke.

A verseny résztvevőinek 20 centiméteres kolbászmintával kellett nevezniük, ezenkívül mindenki hozott kóstolót is a rendezvényre, a kórógyi művelődési ház udvarában pedig frissen sült a kolbász, így senki sem maradt éhen. 

Kinézetük, ízük és illatuk szerint értékelték a kolbászmintákat

A versenyre huszonegy Gazdakör-tag nevezett be Szlavóniából és a Drávaszögből, a leadott mintákat négytagú zsűri bírálta el. A bírálóbizottságot Gárdos Béla eszéki magyar konzul, Mészáros Balázs, a magyar Agrárminisztérium Kárpát-medencei külkapcsolati referense, valamint Kovács János és Bálint Csaba Gazdakör-tagok alkották. 

– A jó minőségű kolbászhoz először is jó minőségű alapanyag kell, a többi meg a kolbászkészítő ügyességén, ízlésén múlik. A versenyre küldött mintákat kinézetük, ízük és illatuk szerint bíráltuk, számított továbbá, hogy mennyire van megfüstölve, mennyire száraz a kolbász. Végigkóstolva a mintákat elmondhatom, hogy a többségük jól sikerült, nincs könnyű dolga a zsűrinek – nyilatkozta lapunknak a kopácsi Kovács János a zsűrizés során.

Hozzátette, a Gazdakörnek ez az első kolbászversenye, amelynek minden bizonnyal a következő években több résztvevője is lesz.

Éllő Zoltán, a verseny legfiatalabb résztvevője lett az első

Hosszas zsűrizés után döntöttek arról a bírák, ki legyen az első a huszonegyből. A Gazdakör első kolbászversenyének legjobb mintáját a čakovcii Éllő Zoltán, a verseny legfiatalabb (középiskolás korú) résztvevője készítette. Zoltán lapunknak úgy nyilatkozott, nincs nagy titka a kolbászkészítésnek, a minőségi hozzávalók mellett gyakorlat kell hozzá, ami neki fiatal kora ellenére is megvan, ugyanis régóta besegít otthon a kolbászkészítésbe. Volt még egy díjazottja a versenynek, a karancsi ifj. Szabó Sándor különdíjasként térhetett haza.

Az elismerések kiosztása után senki sem rohant haza, hiszen a helybéli Aranycsárdás zenekar báli hangulatot teremtett.