Őrtüzek Kopácson és Újbezdánban

0
87
Kopács

A horvátországi magyarság is csatlakozott a nemzeti összetartozás napi őrtüzek gyújtásához, Kopácson és Újbezdánban lobbantak fel a béke tüzei.

A magyar Országgyűlés 2010. május 31-én nyilvánította a nemzeti összetartozás napjává az első világháborút lezáró trianoni békediktátum aláírásának napját, június 4-ét. Az erről szóló, 2010. évi XLV. törvény kimondta, „a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme”.

Két évvel ezelőtt hirdették meg először az Összetartozásunk Tüze programot, amelynek sikeressége bőven felülmúlta a szervezők várakozásait, hiszen idén 25 ország 387 településéről 524 tüzet vállaltak önkormányzatok, intézmények, civil szervezetek, magánszemélyek. A szervezők közleményükben így nyilatkoztak:

Mivel 2021-ben is nagyon sokan csatlakoztak kezdeményezésünkhöz, nem is volt kérdés, hogy ezt a hagyományt folytatni kell, és minden évben arra biztatjuk a magyar közösségeket, embereket, hogy legyünk minél többen „együtt”. 2022. június 4-én, budapesti idő szerint 20:22-kor gyulladtak meg az Összetartozásunk Tüzei.

Kopács és Újbezdán is csatlakozott

Az idei évben az Ukrajnában dúló háború miatt, annak mielőbbi befejezéséért ezek a lángok a Béke Tüzei is voltak. Kopácson a falubeli civil szervezetek gyújtották meg az őrtüzet, amit egy rövid alkalmi műsor és egy közös imádság előzött meg.

Az Újbezdáni Kultúr- és Művészeti Egyesület is regisztrált tűztársnak, és szombaton 20 óra 22 perckor a kultúrotthon előtt fellobbant az összetartozás lángja. Az eseményt élőben lehetett követni a gyujtsukmeg.ma weboldalon megjelenített világtérképen, amelyen ezúttal a horvátországi magyarok két helyszínnel is szerepeltek.

Újbezdán