Országszerte folytatódik a kisebbségi önkormányzati testületek megalakulása

60
Belovár-Bilogora megye

Ezekben a napokban is tartottak alakuló üléseket a május 7-én lezajlott 6. kisebbségi önkormányzati választásokon mandátumot szerzett képviselők. Így megalakult többek között a Vukovár-Szerém megyei és a Belovár-Bilogora megyei magyar kisebbségi önkormányzat is.

A Belovár-Bilogora megyei és a Vukovár-Szerém megyei magyar kisebbségi önkormányzat is az elmúlt ciklusban rendkívül aktív tevékenységet folytatott, mindkét testület többek között fontosnak tartotta a megye területén a magyar nyelvoktatás támogatását, így különböző módon segítette is azt, de egyéb területeken is jól teljesítettek. Ezt a tevékenységet folytatják a május 7-én megválasztott önkormányzatok is, amelyek hétfőn tartották meg alakuló ülésüket. A Vukovár-Szerém megyei magyar kisebbségi önkormányzatot továbbra is Jakumetović Rozália vezeti, akinek ez lesz a harmadik elnöki ciklusa, a testület alelnöke Cserepes Zoltán lett. A Vukovár-Szerém megyeivel egy napon alakult meg a Belovár-Bilogora megyei magyar kisebbségi önkormányzat is, itt az elnök Berkes Zlata maradt, az alelnök pedig Furjan Antun.

Több járásban is a napokban tartottak alakuló ülést

A múlt hét szerdán alakult meg a Kácsfalusi (Jagodnjaki) járásban a magyar önkormányzat, a testület elnöknek Sági Máriát, míg alelnöknek Bozsik Lászlót választotta. Aznap tartottak alakuló ülést a Baranyaszentistváni (Petlovaci) járásban is, itt Pálinkás Krisztián lett az elnök, az alelnök pedig Pintér Ferenc, a titkári teendőket Kovács Zoltán látja majd el.

Hétfőn alakult meg a Lacházi járás magyar kisebbségi önkormányzata, az elnöki posztra ismét Csiszár Norbertet választották meg, és az alelnök most is Molnár Róbert lett. Valamint ezen a napon tartották az alakuló ülést a Darázsi járásban is, az elnök Virág Tibor, az alelnök pedig Takács Danijela lett.

Kedden pedig az Ernestinovói járásban is megalakult a május 7-én megválasztott kisebbségi testület, az elnök Kelemen Dezső, míg az alelnök Bocka Szilvia lett.