Örökség és jövő – Szombaton megtartották a 16. Várdaróci Néptáncfesztivált

117

16. alkalommal gyűltek össze a gyermek és felnőtt néptánccsoportok Várdarócon, hogy bemutassák szűkebb és tágabb régiónk tánchagyományait.

Úgy tartják, hogy egy közösség fennmaradása azon múlik, mennyire őrzi elődei örökségét, és igyekszik-e azt továbbadni a következő nemzedékeknek. A Várdaróc Magyar Kultúregyesület évekkel ezelőtt pontosan ezzel a céllal hozta létre ezt a fesztivált, illetve azért is, hogy vendégül lássa azokat a tánccsoportokat és egyesületeket, amelyek rendezvényein rendszeresen szerepelnek. A sorrendben 16. fesztiválnak a helyi tájház udvara és az iskola sportpályája adott otthont.

A rendezvény minden alkalommal nagyon jó találkozási lehetőséget biztosít a magyar hagyományok és gasztronómia iránt érdeklődőknek. Érdeklődőből idén sem volt hiány, megtelt a sátor, és a lelkes közönség végigtapsolta a hazai és vendégtánccsoportok produkcióit a rekkenő hőségben.

A fesztivált Jankovics Róbert, a HMDK elnöke, parlamenti képviselő, Magdó János eszéki magyar főkonzul, valamint a házigazda szervezet elnöke, Micheli Zsolt nyitotta meg és köszöntötte a közönséget.

Először a gyermektánccsoportok álltak közönség elé

Az örökül kapott hagyományoknak egyértelműen lesz a jövőben is ápolójuk, hiszen nagyon jó volt látni, hogy milyen sok gyermek táncol a magyar együttesekben. Erre jó példa a házigazda Várdaróc Magyar Kultúregyesület Gerle gyermektánccsoportja, amelynek a taglétszáma annyira megnőtt, hogy csoportot bontottak, immár két formációval büszkélkedhetnek, mindkettő be is mutatkozott a hazai színpadon.

 A fesztivál kultúrprogramja két blokkban zajlott, a kora délutáni órákban a gyermektánccsoportokat a felnőtt táncegyüttesek követték, a hazaiakon kívül két magyarországi vendégfellépő is volt, méghozzá a Birjáni Horvát Tánccsoport és a mohácsi Zora Táncegyüttes. A néptáncosok műsorát követően a pécsi Tenkes Zenekar tartott táncházat, amelyhez bárki csatlakozhatott, hogy az esti utcabál előtt így alapozza meg a hangulatát.

Főzőverseny és utcabál

A néptáncfesztivál elmaradhatatlan eleme a hagyományos főzőverseny is, idén 25 bográcsban rotyogott a paprikás. Akik a látványos és hangulatos kultúrprogram mellett némi finom falatokra is vágytak, azok a Vukovári Magyarok Egyesületének Ízőrzők csoportjánál kürtőskalácsot fogyaszthattak, a helyi Vadkan Vadásztársaság pedig úgy járult hozzá a rendezvényhez, hogy babgulyást készített az összes fellépő részére és örömére.

A háromtagú zsűri a laskói Fekete Norbert főztjét találta a legfinomabbnak, a második a várdaróci Manó Leilla, míg a harmadik a kopácsi Takács Dániel lett.

 Az esti utcabál hangulatáról idén is a kórógyi Aranycsárdás gondoskodott, a mulatság pedig a késő esti órákban ért véget.

A szervezők ezúton is köszönetüket fejezik ki a Laskói Általános Iskola vezetőségének a segítségéért.

A programot a Bethlen Gábor Alap, a Csoóri Sándor Alap, a HMDK és a zágrábi Kisebbségi Tanács támogatta.