Ornitológiai központot létesítenek

29

Ornitológiai központ létesül a Lonjsko Polje Nemzeti Parkban, ahol 250 madárfaj él, közülük 170 ott is fészkel. A terület a költöző madarak, így a feketególyák fontos megállóhelye is.

A nemzeti park Sziszek váro-sával közösen mutatta be múlt héten a 40 millió kúnás projektet, eddigi legjelentősebb beruházását.

A szakmai igények kielégítésén túl a projekt fontos szerepet játszik majd a turizmus fejlődésében is – hangzott el a sajtótájékoztatón. Az ornitológiai központ otthonául az Oberhofer-Hangi-kúria elhagyatott épületét jelölték ki.

A központban helyet kap egy kiállító- és oktatóterem, valamint egy kutatóközpont laboratóriummal. Szálláshelyeket hoznak létre ornitológusok és más vendégek számára, bővíteni akarják a szabadidős lehetőségeket, éttermek, madárfigyelők, játszóterek, könyvtár és egy amfiteátrum kialakítását is tervezik.

A Lonjsko Polje Nemzeti Park a Száva folyó széles kanyarulatában, Sziszek és Nova Gradiška között helyezkedik el több mint 500 négyzetkilométeren. A nemzeti park nemcsak Horvátország, hanem az egész Duna-térség legnagyobb védett mocsaras, lápos területe. Élőhelyet kínál többek között a fehér gólyának, a kanalas gémnek, a rétisasnak, a vadkacsának, az egerészölyvnek, a kormoránnak és olyan veszélyeztetett fajoknak is, mint a kerecsensólyom vagy a cigányréce.

A nemzeti parkban található Čigoč falu is, ahol csaknem minden ház tetején van gólyafészek. A település 1994-ben elsőként nyerte el az Európai Gólyafalu címet.