Óriási többségben támogatta az Európai Parlament a Minority SafePacket

0
11

Az Európai Parlament (EP) a tavalyi év végén megvitatta az őshonos európai kisebbségek jogainak európai uniós szintű védelmét sürgető Minority SafePack európai polgári kezdeményezést.

Múlt év decemberében az európai parlament képviselőinek több mint háromnegyede cselekvésre szólította fel az EU végrehajtó testületét, az Európai Bizottságot, és jogszabályjavaslatokat várnak a kisebbségi nyelvek és a többnyelvűség védelme érdekében. A több mint egymillió uniós állampolgár által aláírt kezdeményezésről szóló állásfoglalásban a politikusok elismerték ugyan, hogy a kisebbségvédelem a tagállamok hatáskörébe tartozik, de ismételten leszögezték, hogy uniós minimumkövetelményeket várnak a kisebbséghez tartozók jogainak védelmére. Felhívták a figyelmet a regionális nyelvhasználat garantálásának fontosságára, és arra kérik a bizottságot, hogy támogassa a kulturális és nyelvi identitás megőrzését célzó ösztönző lépéseket egyebek között az oktatás, a kultúra és a közszolgáltatások területén, és foglalkozzon egyes kisebbségi nyelvek kihalásának veszélyével.

Az állásfoglalás az európai nyelvi sokszínűséggel foglalkozó központ létrehozását is javasolja, és arra kéri a bizottságot, hogy támogassa a nyelvi kisebbségek saját nyelvű médiaszolgáltatásait. Az EP aggodalmának adott hangot a nemzeti és nyelvi kisebbségek ellen irányuló gyűlölet-bűncselekmények és gyűlöletbeszéd „riasztó mértékű” terjedése miatt is. A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja, valamint az RMDSZ európai parlamenti képviselői sajtóközleményükben üdvözölték az állásfoglalás megszavazását. Véleményük szerint az Európai Parlament a lehető leghatározottabb jelzést adta az Európai Bizottságnak, hogy kezdeményezzen jogalkotást a Minority SafePack javaslataira alapozva.

- Reklám -

A HMDK is nagy szerepet vállalt az aláírásgyűjtésben
A Minority SafePack a legnagyobb projekt, amelyet valaha indítottak a nemzeti kisebbségek jogainak az érvényesítése érdekében; a 2018 áprilisában záródó aláírásgyűjtésben a HMDK is nagy szerepet vállalt, ennek köszönhetően a Horvátországra megállapított kvótát jócskán túlteljesítettük, 18 882 aláírás gyűlt össze. Ezzel a HMDK és a horvátországi magyarság egy páratlan összeurópai összefogás részese lett.