Orbán Viktor évértékelő beszéde

24

Ha 2022 volt a legnehezebb, akkor 2023 lesz a legveszélyesebb év a rendszerváltás óta; a lassan már állandósult migráció mellett két új ellenség, veszély leselkedik ránk: a háború és az infláció – mondta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Budapesten, a Várkert Bazárban tartott évértékelő beszédében.

A kormányfő először a földrengés utáni törökországi mentés hőseit köszöntötte. Elmondta: százhatvanhét magyar, hivatásos és önkéntes vett részt a pusztító erejű szíriai és törökországi földrengés utáni mentésben, amelyben mintegy 44 ezer ember vesztette életét. Életük kockáztatásával harmincöt embert mentettek ki a romok alól – mutatott rá.

A kormányfő a jövő szempontjából a legfontosabb kérdésnek azt nevezte, hogy az európai életben végbemenő hatalmas változások – amelyek új, szellemi, politikai, gazdasági és katonai feladatokat hoznak – „elveszik, vagy meghozzák a magyarok életkedvét”.

A 2010 utáni időszakot felidézve úgy fogalmazott: már „minden olyan szépen el volt gondolva”, hiszen „átvágtuk magunkat a 2010-ben elzavart szocialista kormányok itt hagyott törmelékhalmain, a vadkeleti szocializmus romjain, túljutottunk a munkanélküliségen, a zsugorodó gazdaságon, a devizahiteleken, a rosszkedvű irigységen, a nyugat előtti hasraesésen, az égig érő rezsiszámlákon, a hálapénzen, a segélyből élő ügyeskedésen, a jó ez így is beletörődő igénytelenségén”.

– Már kezdtük elhinni, lesz még itt szőlő, lesz még lágy kenyér mindenkinek – mondta.

A miniszterelnök hangsúlyozta: egymillió ember állt munkába, soha nem dolgoztak ennyien Magyarországon, a magyar gazdaság háromszorosára növekedett, és már a minimálbér is nagyobb, mint az átlagbér volt a szocialisták alatt. „Elővarázsoltunk egy nemzeti keresztény alkotmányt, amely méltó hozzánk” – tette hozzá.

Orbán Viktor szerint „ha nem is halált, de Brüsszelt megvető bátorsággal” újjászervezték a magyar államot, és az akadékoskodókat félretolva felépítettek egy új magyar gazdaságot is, amelyben mindenki esélyt kapott, hogy megtalálja a maga számítását.

„Fáradságos tíz év volt, izzadtunk is rendesen, térd, könyök lehorzsolva, vízhólyag is akadt jó néhány, de úgy éreztük, megérte (…) már felderengett, hogy a magyar név megint szép lesz, méltó régi nagy híréhez” – mondta.

Kijelentette: a baloldalnak azt kellene megértenie, hogy a győzelemhez nem elég a sok millió dollár és a befolyásos pártfogók. A miniszterelnök hangsúlyozta: a győzelemhez szív kell, nem elég a szerencse.

Orbán Viktor a választásról azt mondta: az egész baloldal összefogott a kormánypártok ellen, „Brüsszel megpróbálta kiszárítani a kincstárat, Gyuri bácsiék pedig begurítottak ide Amerikából négymilliárd forintnyi dollárt, hogy legyen az elvtársaiknak mivel lövöldözni ránk.”

– Pórul jártak, ezt megint elkalibrálták… Nem kicsit, nagyon – folytatta a miniszterelnök, majd hozzátette: még rá is fognak fizetni.

A kormányfő elmondta: a választási győzelmet nem szokták csak úgy „utánadobni az embernek, különösen nem a kétharmadost. Amögött munka van, és a munkának eredménye, amit méltányolnak az emberek” – hangsúlyozta.

Kiemelte: ha 2022 volt a legnehezebb, akkor 2023 lesz a legveszélyesebb év a rendszerváltás óta; a lassan már állandósult migráció mellett két új ellenség, veszély leselkedik ránk: a háború és az infláció.

Azt mondta: ha vissza akarunk térni az emelkedő pályára, amelyről a Covid-járvány leszorított bennünket, akkor ezt a két veszélyt el kell hárítani, le kell győzni, „ezeken át kell verekedni magunkat”.

A háború veszélyének legyőzéséről kijelentette: „szívünk szerint egyszerűen véget vetnénk neki, de ehhez nincs elegendő erőnk, ez nem a mi súlycsoportunk”.

A kormányfő azt mondta: a mi békepárti és a többiek háborúpárti álláspontja a különbségeket hozza felszínre, elhomályosodik az a tény, hogy a stratégiai célok tekintetében teljes egyetértésben vagyunk: azt akarjuk, hogy Oroszország ne jelentsen fenyegetést Európára, és legyen Oroszország és Magyarország között kellően széles és mély terület, egy szuverén Ukrajna. A különbség az eszközökben van: a háborúpártiak szerint ezt Oroszország legyőzésével lehet elérni, szerintünk pedig azonnali tűzszünettel és béketárgyalásokkal – hangsúlyozta. Hozzátette, a mi javaslatunk mellett van egy további súlyos érv: életeket csak tűzszünettel lehet megmenteni.

– A Jóisten mindannyiunk fölött, Magyarország mindenek előtt, hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok! – zárta szavait Orbán Viktor.