Orbán-Jankovics találkozó: a magyar-horvát viták nem hatnak ki a kisebbségi ügyekre

0
147
Budapest, 2018. november 26. Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Jankovics Róbert, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének elnöke az Országházban 2018. november 26-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke hétfőn az Országházban fogadta Jankovics Róbertet, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK) elnökét. A találkozón a horvátországi magyarság helyzetével összefüggő aktuális kérdésekről tárgyaltak. Áttekintették a magyar kormányzati segítséggel a HMDK vidék- és gazdaságfejlesztési stratégiája keretében megvalósult beruházások helyzetét, és egyeztettek az újabb fejlesztési tervekről is.

A megbeszélésen elhangzott: bár Magyarország és Horvátország között – a történelmi barátság ellenére – van néhány vitás kérdés is, ezek nem nyomják rá bélyegüket a magyar és a horvát nemzeti kisebbségek helyzetére a két országban, és ebben komoly szerepe van a HMDK tevékenységének.

Orbán Viktor és Jankovics Róbert áttekintették a magyar kormányzati segítséggel a HMDK vidék- és gazdaságfejlesztési stratégiája keretében megvalósult beruházások helyzetét, és egyeztettek az újabb fejlesztési tervekről. Jankovics Róbert megköszönte a magyar kormány támogatását a helyi magyarság érdekeit szolgáló fejlesztésekhez.

Külön kiemelték a szentlászlói református templom felújítását és a kopácsi tangazdaság és ifjúsági központ kialakítását, valamint az eszéki magyar oktatási és művelődési központot, amely az óvodától az érettségiig biztosít anyanyelvű oktatási lehetőséget a magyaroknak.

Jankovics Róbert a tárgyaláson kifejezte abbeli reményét, hogy a magyar miniszterelnököt jövőre személyesen is vendégül láthatják valamelyik kiemelt horvátországi magyar közösségi beruházás átadóünnepségén.

Megtisztelő számunkra, a HMDK számára, hogy miniszterelnök úr minden elfoglaltsága ellenére időt szakított a találkozóra. Beszámolhattam neki jelenlegi helyzetünkről, a horvátországi magyarság egyesületeinél zajló aktuális fejlesztésekről. Megköszöntem a magyar kormány támogatását a helyi magyarság érdekeit szolgáló fejlesztésekhez. Miniszterelnök úr biztosított arról, hogy a továbbiakban is erkölcsileg, politikailag és anyagilag is támogatják a HMDK-nak a horvátországi magyarság fennmaradása érdekében kifejtett törekvéseit – mondta Jankovics Róbert. (MTI/mt)