Önzetlenül segítik nemzettársaikat

0
54

A koronavírus-járvány kitörésekor a határok lezárása miatt Horvátországban rekedt egy erdélyi magyar cirkusz „legénysége”. Mivel el kellett halasztaniuk a fellépéseiket, a társulat rendkívül nehéz helyzetbe került, ám a helyi magyarok a segítségükre siettek.

A jelenlegi járvány kitörésekor, a határok lezárása miatt sokan nem tudtak hazatérni a saját országukba. A legtöbbjüknek idővel ez mégis sikerült, de így is maradtak olyanok, akik valamilyen oknál fogva távol maradtak otthonaiktól. Így járt az az erdélyi magyar cirkusztársulat is, mely a járvány előtt Horvátországban turnézott, ám a vészhelyzet kirobbanása után csak úgy mehettek volna haza, ha hátra hagyják felszereléseiket és állataikat. A Velika Goricában rekedt társulat bevétel híján hamar pénz nélkül maradt, ezért a helyi magyaroktól kértek segítséget. Először a fővárosban élő magyarok siettek a segítségükre, most pedig a Zágráb Megyei Magyarok Közössége gyűjtést szervezett a társulat tagjainak.

– Amikor megkerestek minket a cirkusztól, rögtön tudtuk, hogy segítenünk kell. A cirkuszosok villany, víz és étel nélkül maradtak itt, ezért segítettünk nekik elintézni, hogy a helyi futballstadionból kapjanak áramot és vizet. Egyesületünk tagjai némi pénzt is összegyűjtöttek, amiből ételt vásároltunk a cirkuszosoknak, sőt egy pékséget is találtunk, amely ezentúl teljesen ingyen biztosítja majd a mindennapi kenyeret a nyolctagú csapatnak – mondta Berkes Imre, az egyesület elnöke, aki hangsúlyozta, fontos, hogy ilyen időkben segítsünk rászoruló nemzettársainkon, és hogy a cirkusznak továbbra is elkel majd a segítség. Imre hozzátette azt is, már folynak az egyeztetések annak érdekében, hogy alkalmi munkát vállalhassanak egy helyi gazdaságban.

- Reklám -