„Önkéntesek Oscar-díja” Ács Rapčan Marijanának

595
Vukovár-Szerém megye Önkéntes Központjának Szeretem a várost, önkénteskedem elnevezésű projektje keretében megalapították az „Önkéntesek Oscar-díját”, amelyet a 30 éven felüliek kategóriájában egyhangúlag Ács Rapčan Marijanának, a vinkovcei Eohippus Lovas Klub vezetőjének ítéltek oda, aki munkájával, tevékenységével hozzájárult az önkéntes munka népszerűsítéséhez a megyében.

A világon több száz millióan tartoznak az önkéntes tevékenységet végzők, az úgynevezett volontőrök nagy családjába, az elmúlt években Horvátországban is szép számmal jelentek meg egyének, szervezetek, akik/amelyek önkéntes munkájukkal társadalmilag hasznos tevékenységet végeznek. A vinkovci Eohippus Lovas Klubban is évek óta tevékenykednek önkéntesek, ezt a vinkovcei magyar egyesület oszlopos tagjának, Ács Rudolfnak és Maricának a lánya és veje, Marijana és Jurica működteti.

Az Eohippus lovas klub 2009 nyara óta működik. Munkáját népes és elkötelezett önkéntesek segítik. Ezenkívül különböző állami projekteken keresztül igyekeznek az önkéntességet is népszerűsíteni, részt vettek a Tudományos, Oktatási és Sportminisztérium egyik programjában is, és műhelyfoglalkozások során a volontőrség törvényi lehetőségeivel, a volontőrök jogaival és munkájával ismerkedhettek meg.

Ács Rapčan Marijana azt mondja, évente többször is tartanak foglalkozásokat, nyílt napokat, ezzel az a céljuk, hogy minél több fiatalt sarkalljanak az önkéntes munkára. Ami a volontőrök számára hasznos szabadidő-eltöltést jelent, az a társadalmi beilleszkedés és integráció egyik eszköze is, amely hozzájárulhat egy összetartó társadalmi közösség kialakulásához.

Marijana a díjjal kapcsolatban elmondta, megtiszteltetés számára, hogy munkáját ilyen kitüntetéssel ismerték el, és büszke az eddig elért eredményekre.

– Továbbra is ennek szellemében dolgozom, és arra buzdítok mindenkit, hogy önkéntes tevékenységével legyen hasznos tagja közösségünknek – mondja Marijana, aki 14 éve teljesít önkéntes feladatokat. (mt)