Olvasóink anyák napi gondolatai

1408
anyák-napja

Horvátországban május második vasárnapján ünnepeljük az anyák napját. Ebből az alkalomból néhány olvasónk is megosztotta velünk gondolatait.

Az édesanyákat nem lehet eléggé megbecsülni, törődnek gyermekükkel születésük pillanatától, gondoskodnak róluk éjjel-nappal, hatalmas áldozatokat hoznak, hogy gyermekük élete jobb és szebb legyen. A szeretet, amit adnak, meghálálhatatlan, s a legkevesebb, hogy az év egy napját nekik szenteljük.

1914 óta ünnepeljük hivatalosan az anyák napját
Az édesanyák tiszteletére már korábban is rendeztek ünnepélyeket. Már az ókori birodalmak hagyományaiban is szerepeltek rítusok az anyaság szentségének ünneplésére. A termékenység és anyaság istennőjét ábrázoló Willendorfi Vénusz (egy nagyjából 11 centis kőszobrocska) legalább 22 ezer éves.

Az anyák napja hivatalos ünneppé válásáig azonban sok-sok évnek kellett eltelnie.

Az ünnep gondolata először 1872-ben merült fel. Julia Ward Howe költő- és írónő javasolta, hogy június másodikát szenteljék az anyák és a béke napjának az Egyesült Államokban, de célkitűzése nem valósult meg.

Anna_Jarvis
Anna Jarvis

A ma ismert anyák napja Anna Jarvis nevéhez köthető. Ötletét édesanyja, Mrs. Anna Marie Reeves Jarvis emléke inspirálta, aki szociális munkásként sokszor hangoztatta, hogy az édesanyák megérdemelnék, hogy legalább egy napot az évben az ő tiszteletüknek szenteljenek.

Mrs. Jarvis álmát lánya, Anna váltotta valóra, aki 1908-ban országos kampányba kezdett. 1912-ben megalapította az Anyák Napja Nemzetközi Szövetséget, és védjegyévé váltak a „május második vasárnapja” és az „anyák napja” kifejezések.

Kampánya során mindig nyomatékkal hangsúlyozta, hogy ennek az ünnepnek bensőséges, családi napnak kell lennie, amikor a család személyesen köszönti fel az anyát és a nagyanyákat. Erőfeszítéseit siker koronázta, és 1914-ben Woodrow Wilson elnök hivatalossá tette az anyák napját.

A kereskedelem hasznot húzott az anyák napjából
A kereskedelem hamar „felkarolta” az ünnepet, és ez a meghitt, zártkörű családi megemlékezés a virágkereskedők és üdvözlőlapgyártók hatására egyszerű ajándékozássá silányult. Ugyanakkor éppen ezek a kereskedők kezdték el propagálni az ünnepet Európában is – nyilvánvalóan üzleti haszon reményében -, és az öreg kontinensen gyorsan el is terjedt az anyák napja.

A legtöbb országban, így Horvátországban is május második vasárnapjára esik, de vannak kivételek is, így például Magyarországon május első vasárnapján ünneplik.

Olvasóink anyák napi üzenetei, köszöntői

ganjic_nikolina
Gajić Nikolina

Anyák napja alkalmából néhány olvasónk is megosztotta velünk gondolatait, megfogalmazta háláját édesanyjának az életen át tartó szeretetért, gondoskodásért.

– Az életemért legnagyobb hálával az édesanyámnak tartozom, hiszen ő az a személy, aki születésemtől fogva velem van és kitart mellettem jóban-rosszban, tanácsokkal lát el, gondoskodik rólam. Az anyai szerep mellett számomra ő a nővérem és a legjobb barátnőm is egyben, a legfontosabb személy az életemben – mondta Gajić Nikolina Kiskőszegről.

sipos_noemi
Sipos Noémi

Hasonlóan szép gondolatokkal üdvözölte a sepsei Sipos Noémi is édesanyját.

– Testvéreimmel sohasem fogjuk tudni meghálálni édesanyánknak azt az odaadást és szeretetet, amit tőle kaptunk/kapunk. Ő az a személy, aki mindig mellettünk áll, támogat bennünket minden elképzelésünkben. Amikor betegek voltunk, virrasztott mellettünk, és mindig próbált megóvni minket az életben ért csalódásoktól.  Igaz, mindhárman máshol élünk, de abban biztosak lehetünk, hogy ő az, aki mindig nagy szeretettel vár haza, és ő az, akihez mindig bizalommal fordulhatunk. Ezért és még sok másért nagyon hálás vagyok neki. Örülök, hogy ilyen anyukával áldott meg a sors – mondta Noémi.

Kuti Kanizsai Bea
Kuti Kanizsai Bea

Kuti Kanizsai Bea Csúzáról köszönetet mondott édesanyjának, amiért egész életét neki áldozta.

– Édesanyám egyedül nevelt fel, ami hatalmas áldozatot követelt a részéről. Neki köszönhetem azt is, hogy az vagyok, aki, hiszen bölcs tanácsainak köszönhetően tettem szert az élethez szükséges tudásra. Édesanyám ma is mellettem áll, segít a gyereknevelésben, támogat mind anyagilag, mind morálisan. Köszönöm neki, hogy mellettem van, és remélem, hogy ez még sokáig így is marad – szól Bea üdvözlete.

Az anyák napja valószínűleg mindnyájunkban hasonló gondolatokat ébreszt. Eszünkbe juttatja, hogy mennyi törődést, szeretetet kaptunk édesanyánktól, és milyen áron. Kövessük mi is a cikkben megszólítottak példáját, és ne feledkezzünk meg édesanyánk, nagymamáink felköszöntéséről május második vasárnapján, május 8-án!