Olcsóbb lesz a roaming, ha belépünk az EU-ba

112
belfold

Egy-egy külföldi útról általában hatalmas telefonszámlákkal tértünk/térünk haza a magas roamingdíjaknak „köszönhetően”. Ennek néhány év múlva vége lehet, hiszen egy évvel az EU-ba lépésünk után a tagállamok területén működő mobilszolgáltatók az Európai Bizottság által meghatározott barangolási díjat számolhatnak csak föl. A horvát mobilozók jelenleg 7-12 kúna közötti percenkénti összeget fizetnek attól függően, hogy éppen melyik országban tartózkodnak – írta a Vjesnik.

Az Európai Bizottság az eddiginél alacsonyabb plafonértékeket határozott meg a 2011. július 1. és 2012. június 30. közötti időszakra.

A barangolásos beszédhívások kiskereskedelmi díjának a felső határa áfa nélkül a kezdeményezett hívások esetében a jelenleg érvényes 39 centes maximális percdíjról 35 centre, a fogadott hívások percdíja pedig 15-ről 11 centre csökken.

Ugyancsak július 1-jétől a jelenlegi 80 centről 50 centre csökken az adatátviteli roamingdíjak megabájtonkénti nagykereskedelmi felső határa, vagyis a szolgáltatók között érvényes maximális ár. A rendelet nem ír elő kiskereskedelmi árküszöböt az adatszolgáltatások tekintetében: a fogyasztókat és az utazó üzletembereket az védi meg a váratlanul nagy összegű számláktól, hogy a mobilhálózatokon keresztül megvalósított adatátvitelért havonta kiszabható díj felső határa 50 euró, hacsak az ügyfél kifejezetten máshogy nem rendelkezett. Egy másik újdonságot is kilátásba helyeztek, mégpedig azt, hogy a külföldre utazó mobilhasználó választhasson neki tetsző roamingszolgáltatót.