Olcsóbb a külföldi nyaralás, mint a hazai

0
277
06-nyarals-1

A különböző utazási irodák ajánlatait böngészve az ember hamar arra a következtetésre jut, hogy bizony olcsóbban jövünk ki, ha egy egyhetes full extrás külföldi nyaralás mellett döntünk, mintha ugyanennyi ideig egy horvát tengerparti apartmanban nyaralnánk.

Nemrég a Vjesnik c. napilap riadtan cikkezett arról, hogy nem csupán az autópályadíjak abnormálisan magasak Horvátországban, hanem idén a vízi szállítás is megdrágult, méghozzá nem is kevéssel, összesen 20%-kal. Így aki szigetet nézett ki magának nyaralási helyszínnek, idén mélyebben a zsebébe kell nyúlnia. Íme néhány tarifa: Splitből Šolta szigetére autóval 130 helyett 160 kúnáért „hajózhatunk”, de ha mondjuk Lastovo szigetét választanánk, egy irányban 530 kúnára rúg a gépjármű átjuttatása, de ugyanennyit kérnek el Korčula sziget felé is. Az üzemanyag sem volt még ilyen drága. És akkor még a szállásdíjakról, az ellátás költségeiről nem is beszéltünk.

 

Törökország: 5 csillagos szálloda 3100 kúnáért

A horvát tengerparti nyaralást akkor lehet olcsóbban megúszni, ha nagy társasággal megyünk, az apartmanban egymás hegyén-hátán alszunk, és lehetőleg az éttermek közelébe sem szagolunk, vagyis naponta főzőcskézünk. Persze ez is elviselhető, ha valaki nagyon szereti a tengert. Az igazán pihenni vágyóknak azonban ehelyett olyan utazási irodai ajánlatok állnak a rendelkezésükre, amelyek igencsak kedvező árakon kínálnak luxusnyaralást külföldön. Ilyenek például a Sunčani odmor ajánlatai, amelynek már 2500 kúnás csomagjai is vannak. Vagy itt van a törökországi Cesars Resort ötcsillagos szálloda, ahova már 3100 kúnáért eljuthatunk repülővel, egy hétig all inclusive ellátásban részesülünk, és semmi más dolgunk nincs, mint pihenni és annyit enni és inni, amennyi belénk fér.

A gazdasági válság ellenére a horvát szállodák májusban több vendéget fogadtak, mint tavaly ilyenkor, és az utazási irodáknak is nőtt a forgalma. Ezek szerint nem sokan szeretnek spórolni a nyaraláson.