Olasz könyvet mutattak be a magyar egyesületben

0
293
rijeka-Giacomo_Scotti

Rijeka – Giacomo Scotti olasz nemzetiségű író könyvének a bemutatójára került sor a múlt héten a HMDK Tengermelléki-fennsíki megyei egyesületének székházában.

A fiumei magyarok ismét örömmel fogadták székházukban a már életében legendává vált olasz nemzetiségű írót és költőt, Giacomo Scottit, Rijeka egyik jelképét. A régi Fiume egyik szerelmeséről van szó, és legújabb könyvében is, a „Fiume cent anni e secoli alle spalle“ (Fiume 100 évvel ezelőtt, 180 oldalon) címűben a régi Rijekáról ír.

– A könyv május elején jelent meg Rijekában a városi olasz és a magyar kisebbségi önkormányzat támogatásával, egyelőre olasz nyelven, de tervben van magyarra való fordítása is. A száz évvel ezelőtti kikötővárossal foglalkozik, amikor a település „corpus separatum Szent István koronája alatt volt”, és magyar kormányzó székelt Rijekában.  A könyv az egész akkori várost, a kikötőt, a történelmi emlékműveket, a fontosabb épületeket, templomokat, a kisiparosokat, a kulturális eseményeket írja le. Külön fejezetben foglalkozik a utcák, terek,  elnevezéseivel, így említi a névadókat, Szapáryt, Andrássyt, Kossuthot, Munkácsyt, Petőfit, Batthyányt és Barosst. Az akkor 50 ezres város polgárai közül az 1910-es népszámlálás adatai szerint 6493 magyar nemzetiségű volt.

– A szerző az 1908 és 1911 közötti eseményekre összpontosít, és a sok régi fotó még érdekesebbé teszi a könyvet. Ezért is gondoltuk bemutatni székházunkban; remélhetőleg hamarosan megjelenik az értékes kiadvány magyar fordítása is – mondta Viola Éva, a tengermelléki HMDK-szervezet elnöke.