Október első hétvégéje ismét a vörösbor ünnepe Villányban

0
35

SAJTÓKÖZLEMÉNY – Programajánló – 33. Villányi Vörösbor Napok

- Reklám -

A nyár zárásának és az ősz kezdetének ünnepi hétvégéjén ismét többezer látogatót várnak a „Bor városába” a Villányi Vörösbor Napokra

Villányi Vörösbor Napok – 2021. október 1-3.

Az ország egyik leghíresebb borászati-kulturális rendezvényére ismét többezer látogatót várnak a szervezők a villányi Rendezvénytérre, a Pincesorra, a Diófás térre és a város több pontjára. „Villány, a bor városa” október első hétvégéjén 33. alkalommal rendezi meg három napos nyár-záró és ősz-köszöntő ünnepi rendezvénysorozatát, amely számos különleges programmal várja a bor-, a gasztro-kultúra, a hagyományőrzés és a művészetek iránt érdeklődő vendégeket.

A tavalyi év a világjárvány miatt Villányban is átírta a nagy múltú rendezvények sorsát, így most egy év kihagyással kerülhet csak megrendezésre a 33. Villányi Vörösbor Fesztivál, amely idén megújulásképpen a nyári időszak programsorozatának több napos zárása is egyben.

A háromnapos rendezvény színpadi produkciói hagyományosan pénteken 18 órakor kezdődnek a Villányi Borrend köszöntőjével és a Villányi Fúvószenekar koncertjével. A pénteki megnyitót követően egyszerre a város több pontján startolnak el a programok. A Rendezvénytér nagyszínpadán, a Villányi Franc színpadon a 18.30-kor a Rudan Joe Akusztik, majd 20 órától a legendás Republic zenekar játszik. A hagyományos hajnalig tartó utcabál előtt 21.30 órától a Bohemian Brass Band tér vissza a villányi Rendezvénytérre. Eközben a Városháza előtt felállított Redy színpadon 20 órától a Vivat Bacchus bordalait hallhatjuk, majd 21 órától az „Elviszlek Villányba” slágerükkel az idei nyár egyik nagy kedvence, a pécsi Made in B hip-hip formáció énekelteti majd meg a közönséget. Pénteken a Diófás téren is érdemes kicsit megpihenni, 17-22 óra között a Villányi Vadásztársaság trófeamustrája és vadpörkölt kóstolója lesz. A szombaton napközben a kiállítások, konferenciák és a borakadémia programjai mellett ismét lesz borbarangolás Szársomlyó hegyén, traktoros ördögárok túra, gyerekprogramok, 14 órától pedig a Borkirálynő és a Borkirály vezetésével az ország leglátványosabb szüreti felvonulásának is részesei lehetnek a vendégek, amit 15 órától ünnepélyes hordócsapolás követ. A Villányi Franc színpadon 18 órától a fiatalok nagy kedvence a Kelemen Kabátban popzenekar koncertje, 21 órától a Kowalsky meg a Vega produkciója lesz. A Redy színpadon 15.20 órától a Bartók Béla Férfikar kóruskoncertje, a Villányi Kulturális Egyesület bemutatója, 16.30 órától az Oti Voice & BASS, 18 óráról a LivingRoom Akusztik, majd 20.30 órától a koncertszínpadok egyik legnépszerűbb csapata, a Konyha zenekar játszik. A Vörösbor Napok zárónapján, vasárnap ismét regisztrálni lehet az Ördögárok túrára, láthatjuk a villányi Attitude Balettcsoport bemutatóját, 15 órától pedig a Mano Swing gyerekkoncertje és az Operett-Musical Voices „Borban a vígasság” műsora várja a családokat a Diófás térre. A három napos ünnepi hétvégre közel 30 borászat és számos neves pincészet települ ki legjobb vörösboraival a Rendezvénytérre, a legendás Pincesoron pedig a régió borai mellett ismét különlegességek várják a látogatókat, a környék legfinomabb rétese éppúgy megkóstolható itt, mint a szőlőmaglisztből készített házicsemege vagy a borok mellé ajánlott kiváló házisajtok.

Bővebb információk: http://www.villanyiborfesztival.hu/vorosbor/

Jegyinformációk:

Napijegy péntek: 2.000 Ft

Napijegy szombat: 2500 Ft

2 napos fesztiváljegy (péntek, szombat): 3.500 Ft, amelyhez ajándék üvegpohár jár.

A belépés 14 éves kor alatt ingyenes! A rendezvény védettségi igazolvány nélkül látogatható, kivéve a rendezvény tér nagyszínpad előtti lezárt területét.

Jegyek a helyszíni jegypénztárakban vagy online a https://www.jegymester.hu oldalon vásárolhatók.

Összefoglaló videó a 2018-as és a 2019-es Villányi Vörösbor fesztiválokról:

Sajtókapcsolat:

Bérczes Anna – berczesanna@gmail.com

PROGRAMOK

OKTÓBER 1. (PÉNTEK)

10.00-14.00 „BOR-VIRÁG” (Teleki Szakképző Tanpince, Rákóczi u. 17.)

Virágkötészeti verseny eredményhirdetése, versenymunkák megtekintése

(a Tanpince 14 óráig tart nyitva)

18.00 MEGNYITÓ (Redy Színpad – Fő tér)

Bemutatkozik a Villányi Borrend és a Villányi Fúvószenekar.

18.30 RUDAN JOE AKUSZTIK (Villányi Franc Színpad – Rendezvénytér)

Húsz éven át volt a Pokolgép frontembere, tíz éven át a P. Mobilban énekelt, saját csapatával és a Dinamittal is járja az országot, de számos rockoperából is ismerhetjük.

20.00 REPUBLIC (Villányi Franc Színpad – Rendezvénytér)

Repül a bálna, Szeretni valakit valamiért, Engedj közelebb, Ha itt lennél velem, A 67-es út, Kék és narancssárga, Szállj el kismadár…, hogy csak néhányat említsünk a megszámlálhatatlan Republic slágerből, melyeken generációk nőttek fel, s amelyek az együttest a magyar popkultúra megkerülhetetlen bástyájává tették.

20.00 VIVAT BACCHUS (Redy Színpad – Fő tér)

A Vivat Bacchus Énekegyüttes 2001 nyarán kezdte meg működését, küldetést érezve a bordalok világának megreformálására és színesítésére. Mára Magyarország legfoglalkoztatottabb acapella együttesévé nőtte ki magát a csapat.

21.00 MADE IN B (Redy Színpad – Fő tér)

2016-ban alakult a zenekar. Hip-hop & pop műfajban készítik dalaikat. Idén mutatták be az „Elviszlek Villányba” című sikeres slágerüket.

21.30 BOHEMIAN BRASS BAND (Villányi Franc Színpad – Rendezvénytér)

A fiatal csapat lendületes, vérpezsdítő muzsikával, régi és új slágerekkel, könnyűzenei rézfúvós formában átírt zenékkel, színes palettán szolgáltatják a kiváló hangulatot.

22.00 REDY PARTY (Redy Színpad – Fő tér)

Dj Heszi hamisítatlan retro-slágerekkel táncoltatja meg a közönséget.

23.00 UTCABÁL (Villányi Franc Színpad – Rendezvénytér)

Utcabál az NGR Music Group zenekarral.

OKTÓBER 2. (SZOMBAT)

10.00-17.00 „BOR-VIRÁG” virágkötészeti verseny versenymunkáinak megtekintése. (Teleki Szakképző Tanpince, Rákóczi u. 17.)

Borkóstoló, pincelátogatás, borvidék bemutatása. Szőlőfeldolgozás, a borkészítés gépeinek megismerése, a szőlész-borász szakma munkafolyamatainak bemutatása. Bevezetés a borbírálatba: borokban lévő illatok felfedezése (illatmintákon keresztül). Szőlő- és gyümölcs kóstolás. Régi boroscímkék kiállítása. Az iskola képzési kínálatának bemutatása.

10.00 BORBARANGOLÁS (Szoborpark)

Ismét lehetőség nyílik az érdeklődők számára, hogy túravezető kalauzolásával körbejárják a Szársomlyó hegyét, ahonnan páratlan kilátás nyílik a borvidékre. A résztvevőket a túra után RedY kóstoló várja. – Találkozási pont: Szoborpark, Táv: 4 km, Javasolt korhatár: minimum 5 év (Előzetes regisztráció szükséges!)

11.00 TRAKTOROS ÖRDÖGÁROK TÚRA (Günzer Tamás Pincészete, Baross Gábor u. 79.)

Pattanj traktorra és ismerd meg a Villányi Borvidék egyik legkiválóbb szőlőtermő dűlőjét, ahonnan a legnagyobb villányi borászatok bor-alapanyagai származnak! (Előzetes regisztráció szükséges!)

11.00 A BOR ÉVSZÁZADOS ÚTJA – TÁRLATVEZETÉS (Gál Pince és Bormúzeum, Bem u. 8.)

A Villányi Bormúzeum a Fesztivál ideje alatt is várja azokat az érdeklődőket, akik szeretnék megismerni a Villányi borvidék történetét, a szőlőművelés és a bortermelés kialakulását és ennek legfontosabb hagyományos eszközeit. (Előzetes regisztráció szükséges!)

11.30 FOLKFUSION (Redy Színpad – Fő tér)

Bemutatkoznak a környékbeli települések kulturális csoportjai.

13.00 PINCESÉTA (Csányi Pincészet, Ady fasor 2.)

Jó hangulatú pincetúra a Csányi Pincészet modern üzemében, ahol a túra alatt, egy fajta bor kóstolására is lehetőség nyílik. (Előzetes regisztráció szükséges!)

13.00 A BOR ÉVSZÁZADOS ÚTJA – TÁRLATVEZETÉS (Gál Pince és Bormúzeum, Bem u. 8.)

Részletek a 11:00 órás programnál. (Előzetes regisztráció szükséges!)

14.00 SZÜRETI FELVONULÁS (Pincesortól a Rendezvénytérig)

Az ország egyik legszínesebb és legvidámabb szüreti felvonulása.

A menetet veteránautó felvonulás követi. (www.pecsiveteran.hu)

15.00 ÜNNEPÉLYES HORDÓCSAPOLÁS (Redy Színpad – Fő tér)

Köszöntőt mond a Kisbíró, majd Mayer István, Villány Város Polgármestere az idei évben megválasztott Borkirály és Borkirálynő társaságában hordót csapol. Borrendek bemutatkozása.

15.00 HÓRIHORGAS HUJÁKOLÓK – HÖRPINTŐ BORKOMÉDIA (Diófás tér)

Kik azok a Hujákolók? 2002-ben alakult társulat már sok gyermek és felnőtt számára ismert, hiszen több rendezvényen, fesztiválon, falunapon is felléptek már. Gólyalábasok, óriásbábosok, színészek adják elő azokat a kicsiket és nagyokat egyaránt szórakoztató, hagyományőrző előadásokat, melyek a magyar népzene, a magyar népmesék és a népi parasztkomédiák világát hívják segítségül.

15.00 TRAKTOROS ÖRDÖGÁROK TÚRA (Günzer Tamás Pincészete, Baross Gábor u. 79.)

Részletek a 11.00 órás programnál. (Előzetes regisztráció szükséges!)

15.20 BARTÓK BÉLA FÉRFIKAR KONCERTJE (Redy Színpad – Fő tér)

Az 1945-ben alakult kórus az utóbbi években számos nemzetközi kórusversenyen és fesztiválon szerepelt kiemelkedő sikerrel.

15.40 KULTÚRSZÜRET (Redy Színpad – Fő tér)

A Villányi Kulturális Egyesületek bemutatója.

15.50 HARKÁNYI GYÓGYVÍZ ÉS AZ ÖRDÖGSZÁNTOTTA HEGY LEGENDÁJA (Diófás tér)

 „A harkányi gyógyvíz és az ördög szántotta hegy legendája” című zenés darab létrejötte Herendi Ferenc, a harkányi Kiss József Könyvtár, Művelődési Ház és Sportcsarnok igazgatójához köthető. A darab 2021-ben látta meg a napvilágot. A dinamikus és modern előadás, mondhatni minden korosztály számára élvezhető módon dolgozza fel a térség legendáját.

16.00-17.00 GASZTRO-PLACC ÉS KÓSTOLTATÁS (Diófás tér)

Libamáj falatkák-és tépett libahús kóstoltatás. Promóciós ajándékok és szerencsekerék

16.30 PINCESÉTA (Csányi Pincészet, Ady fasor 2.)

Részletek a 13.00 órás programnál. (Előzetes regisztráció szükséges!)

16.30 OTI VOICE & BASS (Redy Színpad – Fő tér)

Horváth Ottilia énekes és Kővári Péter basszusgitáros formációja tíz éve alakult. Koncertjeiken külföldi előadók dalait szólaltatják meg.

17.00 BORAKADÉMIA (Diófás tér)

Szakmai beszélgetés a Villányi Borvidék borászaival. A beszélgetést vezeti: Győrffy Zoltán.

17.00 BORBÍRÁLÓ LESZEK (Konferenciaterem – Rendezvénytér)

Horkay András, DipWSET elismert borszakértő kalauzolásával ismerhető meg

a borok világa, a borkóstolás alapvető szempontrendszere. Az

intenzív minikurzus lehetőséget kínál mindazoknak, akik kíváncsiak a borok

értékelésének professzionális tudományára. (Előzetes regisztráció szükséges!)

18.00 KELEMEN KABÁTBAN (Villányi Franc Színpad – Rendezvénytér)

A csapat 2013-ban alakult. Stílusukra számos zenei műfaj van hatással. A koncertszínpadok és a zenei klubok egyik legnépszerűbb zenekara az elektronikus zene, a hip-hop és a rockzene zenei hatásaiból merít.

18.00 LIVINGROOM AKUSZTIK (Redy Színpad – Fő tér)

A LivingRoom formáció 2017-ben alakult. Friderikusz Péter és Pál Benjámin akkoriban dolgozott együtt a Dal 2017 kapcsán, mikor is utóbbi aktuális dalához, a Father’s Eyes-hez készítettek akusztikus verziót. Ahogy telt az idő, egy kiforrott, talán elsőre szokatlan hangzásvilág mellett maradtak, melynek alapja az ének-gitár-cselló együtthangzása.

18.00 „HUNGARIKUM HANGSZEREK” (Diófás tér)

Erdő Zoltán tárogatóművész és Lisztes Jenő cimbalom művész előadása

18.00 BOHEMIAN BRASS BAND (Pincesor)

A fiatal csapat lendületes, vérpezsdítő muzsikával, régi és új slágerekkel, könnyűzenei rézfúvós formában átírt zenékkel, színes palettán szolgáltatják a kiváló hangulatot.

18.40-19.20 GASZTRO-SHOW (Diófás tér)

Különleges libaételek készítése Nagy Attila, a gyöngyösi Bori Mami étterem séfje és Ökrös Mariann, a Magyar Libamáj Szövetség Klaszter elnöke közreműködésével.

19.30 BAND OF STREETS (Villányi Franc Színpad – Rendezvénytér)

Utcazene New Orleans-i alapokon fúvós- és ütőhangszerekre, valamint megafonra újragondolva. A pécsi Band Of StreetS 2011 óta visszatérő vendége a villányi rendezvényeknek.

19.30 LÁNGOK KERINGŐJE (Diófás tér)

A Flame Flowers tűzzsonglőr csapat bemutatója.

20.30 KONYHA ZENEKAR (Redy Színpad – Fő tér)

A hatvanas-hetvenes évek fésületlen rockzenéjét mai, erőteljes megszólalással és magyar nyelvű szövegekkel ötvöző Konyha zenekar debütáló albuma, a Konyhanyelv 2012. december elején jelent meg a Lovasi András nevével fémjelzett Megadó Kiadó gondozásában.

21.00 KOWALSKY MEG A VEGA (Villányi Franc Színpad – Rendezvénytér)

A Kowalsky meg a Vega Magyarország egyik legkedveltebb zenekara. Az 1999 óta aktív banda a tanulságos, mégis egyszerűen érthető dalszövegeivel és fülbemászó dallamaival minden korosztály kedvence.

21.30 DANIEL SPEER BRASS (Pincesor)

A létező legvizuálisabb zenék, hiszen ezek hallatán szinte látjuk a filmek bizonyos történeteit, szereplőit, velük izgulhatunk, mintha moziban lennénk.

22.05 LÁNGOK KERINGŐJE (Redy Színpad – Fő tér)

A Flame Flowers tűzzsonglőr csapat bemutatója.

22.30 SZIKRÁZÓ TŰZ (Rendezvénytér)

A siklósi Szikrázó Tűz tűzzsonglőr csapat bemutatója.

23.10 TŰZIJÁTÉK (Rendezvénytér)

23.30 SZÜRETI BÁL (Villányi Franc Színpad – Rendezvénytér)

Hagyományos utcabál az UNTERROCK zenekarral.

OKTÓBER 3. (VASÁRNAP)

10.00 SZÜRETI HÁLAADÁS (Diófás tér)

Ökumenikus Istentisztelet.

10.00 TRAKTOROS ÖRDÖGÁROK TÚRA (Günzer Tamás Pincészete, Baross Gábor u. 79.)

Pattanj traktorra és ismerd meg a Villányi Borvidék egyik legkiválóbb szőlőtermő dűlőjét, ahonnan a legnagyobb villányi borászatok bor-alapanyagai származnak!

(Előzetes regisztráció szükséges!)

14.30 VILLÁNYI ATTITUDE BALETT CSOPORT BEMUTATÓJA (Diófás tér)

Horváth Lilla balett oktató a tavalyi évben kezdte meg településünkön színvonalas balett oktatását óvodás, valamint iskolás korú gyermekek részére.

15.00 MANO SWING (Diófás tér)

A zenekar gitáros-nagybőgőse gyakorló apuka, az énekesnő pedig zeneterapeuta, zenepedagógus. Mindketten játszanak többek között a Nana Vortex zenekarban is. Gyerekeknek szóló műsorukban híres magyar költők verseit zenésítik meg swing stílusban.

16.00 BORBAN A VIGASSÁG (Diófás tér)

Mámorító dallamok a bor jegyében az Operett-Musical Voices társulat előadásában.