Ökofesztivállá terebélyesedő hulladékgyűjtő akció

0
21

A környezetvédelem, a környezettudatosságra való nevelés egyre nagyobb hangsúlyt kap világszerte. Ezek fontosságára szeretné felhívni a figyelmet szűkebb közösségünkben Juhász Bálint, a Horvátországi Magyar Vállalkozók Szövetségének projektvezetője és Vida Ivan, a kiskőszegi borászok érdekvédelmi szervezetének elnöke, akik hamarosan sorra kerülő eseményükről számoltak be: egy nagyszabású hulladékgyűjtő akciót terveznek Kiskőszegen (Batina), a program része lesz gyerekekkel való foglalkozás, hulladékszobor-készítés és a végén egy „ökobuli” is.

Az utak szélét és a folyópartot eldobált műanyag palackok, sörösdobozok, cigarettacsikkek csúfítják el. Állatfajok, erdők, jégtáblák tűnnek el, egyre nehezebb lesz levegőt venni. Arra a szintre jutottunk a környezetszennyezésben, amelyet már nem lehet nem észrevenni. És nem lehet nem odafigyelni erre a problémára, különben ki tudja, hol leszünk pár évtized múlva.

Juhász Bálint, a Horvátországi Magyar Vállalkozók Szövetségének projektvezetője lapunknak nyilatkozva elmondta, egyesületük szeretné ráirányítani a figyelmet a természetvédelem fontosságára szűkebb pátriánkban is, ennek érdekében már eddig is több nagy programot valósított meg.

A legújabb pedig, a kiskőszegi hulladékgyűjtő akció ötlete Vida Ivan fejéből pattant ki, akivel nemrég készítettünk interjút az önkéntes munka kapcsán, amelyben részt vállalva sokfelé megfordult Európában, és az itteni fiatalok körében is népszerűsítené a volontőrséget. Nemrég a kiskőszegi borászok érdekvédelmi szervezete élére is ő került.

– Séta közben szembesültem a lakhelyemet sújtó állapottal, azzal a sok szeméttel, ami egyes részeit ellepi, és ami nem tűnik el magától. Azért kezdtük szervezni a szemétgyűjtési akciót, hogy együttesen tegyünk a tisztább környezetünkért – tudtuk meg Ivantól, aki ötlete kivitelezésében partnerre talált Juhász Bálintban.

Hulladékmentesítés mellett nevelő szándékú is az akció

– Kiskőszegen mi egy különleges helyzetben vagyunk, hisz a Duna áradásakor a hulladék a vízből bekerül az árterületekre, és apály után ottmarad. Nekünk pedig a „megörökölt“ hulladékkal kell kezdenünk valamit. Továbbá, Kiskőszegnél van a horvát-szerb határátkelő, és sajnos az a tapasztalat, hogy mielőtt az utazók átlépnék a határt, itt dobják el szemetüket – mondta Bálint.

Úgy látja, a többi drávaszögi településhez képest Kiskőszegen sokkal több szemét van, ezért is választották az akció (első) helyszínének falujukat. Az eseménynek – hangsúlyozta – közösség-összekovácsoló és nevelő szerepe is van.

– Oktató jellegű eseményekkel is bővítettük programunkat, trénereket vontunk be, akik gyerekek számára tartanak majd interaktív, környezetvédelmi és környezetszemléleti foglalkozást. Ennek keretében bemutatnánk egy, a vállalkozók szövetségével tavaly kiadott könyvünket, amely szintén gyerekeknek szól, különböző érdekes feladatokat tartalmaz, és a Jövőnevelő varázskönyv címet adtuk neki – tudtuk meg a projektvezetőtől.

A Duna-part teljes kiskőszegi szakaszát megtisztítanák

Ivan elmondta, a hulladékgyűjtési akció terve egy Facebook-esemény létrehozásával és néhány ember bevonásával indult, majd egyre többen jelentkeztek, sokan támogatták is a programot, ezért úgy döntöttek, a Duna-part teljes (kb. 6 kilométeres) kiskőszegi szakaszát megtisztítják.

– Az esemény kiindulópontja a kiskőszegi Zöld-sziget lesz, ahol csoportokat hozunk majd létre, hogy párhuzamosan több helyen is folyjon a munka. A résztvevőket ebéddel is megvendégeljük, itt arra kérnénk a résztvevőket, evőeszközt, tányért és poharat hozzanak magukkal, ezzel is a hulladékcsökkentés fontosságára hívnánk fel a figyelmet – mondta Ivan.

A gyerekfoglalkozásokkal párhuzamosan az összegyűjtött szemétből szemétszobrot is alkotnak majd a résztevők. A hulladékból készült művészeti installáció a tervek szerint díszes darabja lesz majd a Kiskőszeg faluközpontjához közeli szoborparknak, amelyet tavaly avattak fel.

A program egy ökopartival zárul, hogy a résztvevő fiataloknak egy kis szórakozásra is lehetőséget biztosítsanak.

Másokat is hasonló akciók szervezésére buzdítanak

Riportalanyaink úgy látják, szűkebb pátriánkban is egyre jobban odafigyelnek a természet megóvására, a szelektív hulladékgyűjtésre. Viszont még mindig vannak olyan hulladékhelyek környezetünkben, amelyeket jó lenne felszámolni további, hasonló programok keretében.

– Szeretnénk a többi települést is bevonni, és arra motiválni az embereket, szervezzenek hasonló akciókat – mondta Bálint, hozzátéve, ők pedig örömmel besegítenek.

Lapzártánkkor értesültünk róla, hogy a március 21-re tervezett akciót a koronavírus-járvány miatt elhalasztják, az új időpontról is  tájékoztatni fogjuk olvasóinkat.