Ójankovác: a háború magyar áldozatai előtt hajtottak fejet

0
47

A horvát honvédő háborúnak sok katonai és civil áldozata volt a magyarlakta településeken is. Az ójankováci magyar közösség harminc éve három tagját veszítette el. Az ő emlékük előtt tisztelegtek április 10-én.

Ójankovác Vinkovci és Vukovár között fekszik, nagyjából félúton. Az 1991-es népszámlálás adatai szerint a településen és környékén akkor még mintegy 400 magyar élt. A közösség időközben megfogyatkozott, ehhez nagyban hozzájárult a honvédő háború is.

Magyaros Károly, az Ójankováci járás magyar kisebbségi önkormányzatának elnöke mesélt lapunknak a harminc évvel ezelőtt történtekről. 1992 áprilisában a megszállók kényszermunkára vitték a falu nem szerb lakosait, köztük sok magyart is.

– Az elhurcolt embereket arra kényszerítették, hogy szántsanak fel egy aknamezőt, amely állítólag már meg lett tisztítva a robbanószerektől. Az állítás nem bizonyult igaznak, egyikük ugyanis egy nagy pusztító erejű, tankelhárító aknára hajtott rá, ami felrobbant. A robbanás hat embert ölt meg, és további hatot súlyosan megsebesített. A halálos áldozatok között három magyar volt: Újlakos Flórián, Kedves Ferenc és Tomonyi Antal – emlékezett vissza Magyaros Károly.

Az Ójankováci járás magyar kisebbségi önkormányzata minden évben megemlékezik erről a tragédiáról, idén is fejet hajtottak a faluban álló háborús emlékműnél. Az eseményen a szervezőkön kívül a helyi hagyományőrző egyesület tagjai közül is többen ott voltak, valamint Jakumetović Rozália, a Vukovár-Szerém megyei magyar kisebbségi önkormányzat elnöke, de jelentős számban vett részt a megemlékezésen a járás lakossága is.