OGLEDALO NAŠEG RADA: U 5 godina se potpora Mađarima u Hrvatskoj povećala sa 3.490.000 kuna na 5.977.000 kuna!

0
40

IZ OVOGA SVI MOGU RAZUMJETI: Udrugama Mađara u Baranji 2 milijuna kuna iz Zagreba u ovoj godini!

Pregledom odluke Savjeta za nacionalne manjine o raspodjeli financijskih sredstava za 2021. godinu, možemo zaključiti da, osim što je potpora cjelokupnoj mađarskoj zajednici u odnosu na prošlu godinu porasla za čak 14,4%, u potpori sudjeluju i četiri udruge mađarske manjine koje prethodnih godina nisu, a među njima je i Kulturno-umjetničko društvo Jószef Attila iz Zmajevca s velikom prošlošću.

- Reklám -

Da bi se stekao objektivan uvid, naše je uredništvo usporedilo podatke iz 2016. godine, odnosno razdoblja kada saborski zastupnik Mađara u Hrvatskoj nije bio iz redova DZMH, a rezultati su prikazani u niže navedenoj tablici gdje možemo uočiti nevjerojatne razlike u podjeli potpora prema cjelokupnoj mađarskoj zajednici u Hrvatskoj između 2016. i 2021. godine.

Dakle, potpora Savjeta za nacionalne manjine za programe i funkcioniranje mađarskih udruga u Hrvatskoj je za pet godina porasla sa 3.490.000 kuna (2016.) na ovogodišnjih 5.977.000 kuna, što je neusporedivi veći napredak naše manjine, u odnosu na druge nacionalne manjine slične po veličini.

Rekordno veliki iznosi najvažnijim mađarskim manifestacijama – Ribarskim danima u Kopačevu, Paprika festu u Lugu, kao i Vinskom maratonu u Zmajevcu!

I ovaj nevjerojatan napredak je jedva primjetan, ako analiziramo koliko su porasle potpore mađarskim udrugama pojedinih regija iz vremena kada zastupnik mađarske manjine u Hrvatskom Saboru nije bio iz reda DZMH do rekordnih razina potpora ove godine:

Ono što je posebno važno: ne samo da su s ovom postignutom razinom napokon mađarske udruge dobile zasluženu i nedvosmislenu potporu iz Zagreba, nego su napokon i najveće mađarske manifestacije – Ribarski dani u Kopačevu, Paprika fest u Lugu te Vinski maraton u Zmajevcu dobile odgovarajuću i dostojnu potporu od strane Hrvatske Vlade.

Zbog toga se upućuje velika zahvala vladi pod vodstvom Andreja Plenkovića i Róbertu Jankovicsu, saborskom zastupniku Mađara u Hrvatskoj, koji se izborio za financijsku potporu neovisnu o aktualnim okolnostima.

Nije zanemariva činjenica niti da će se sva ta financijska sredstva utrošiti u našim krajevima, što je dodatna prednost za sve tvrtke koje surađuju sa našim udrugama.

Jankovics: „Zadovoljan sam mjerom potpore, ali mi je žao što pojedine mađarske udruge godinama nisu podnosile zahtjeve na natječaje pri Savjetu za nacionalne manjine”

– Posljednjih smo godina svjedoci izrazito pozitivnog tijeka dočim istovremeno rastu sredstva potpore za rad hrvatskoj zajednici u Mađarskoj od strane Vlade Mađarske, te mađarskoj zajednici u Republici Hrvatskoj od strane Vlade Republike Hrvatske. Upravo je aspekt iznosa financijskih sredstava naših udruga, odnosno ovako značajno veliki porast prikazuje najobjektivniju sliku o cjelokupnom trudu koji smo uložili u posao kojim su me moji sunarodnjaci ovlastili u Zagrebu posljednjih godina, odnosno o povjerenju Hrvatske vlade prema nama. Naš zadatak je iskoristiti to u interesu cjelokupne naše zajednice, a nipošto zloupotrijebiti to. Svaka pojedina mađarska udruga, organizacija, organizacijska jedinica, bez obzira na pripadnost, koja se ove godine javila na javni poziv i zadovoljila ne tako stroge administrativne uvjete, dobila je potporu, baš kao i prethodnih godina. Svakome tko želi raditi u interesu mađarske zajednice u Hrvatskoj, imala je i imati će mogućnost da to i učini. I iznova izjavljujem žaljenje što se pojedine mađarske udruge uopće ne javljaju na natječaje u Zagrebu, tako ne možemo pružiti potporu njihovom radu. Prvenstveno bih istaknuo mađarsko Kulturno-umjetničko društvo Tánc iz Kamenca, s čijim čelnicima sam posljednjih mjeseci više puta razgovarao, i nadam se da će se u 2022. godini situacija promijeniti i da će se javiti na javni poziv Savjeta za nacionalne manjine, jer za svoju privrženost radu u očuvanju mađarskih običaja i običaja njihovog mjesta to nadaleko zaslužuju – izjavio je za naš list Róbert Jankovics, saborski zastupnik Mađara u Hrvatskoj.

Ribarski dani u Kopačevu
Paprika fest u Lugu
Vinski maraton u Zmajevcu