Öt fergeteges nap a „magyar tengeren”

115
07-Balaton

Zánka – A magyar Nemzeti Erőforrás Minisztériuma, a Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat (Budapest), valamint a Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma (Eszék) szervezésében 86 gyermek töltött el felejthetetlen napokat a Balatonon. Fürdéssel, játékkal, vetélkedéssel telt az idő.

Nem ez volt az első nyár, amikor horvátországi magyar gyerekek balatoni üdülésen vehettek részt, az idei már az ötödik zánkai tábor a sorban, amelyet a Barkóca kisújságíró-táborral egybekötve szerveztek meg. Eddig a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége és Magyar Egyesületek Szövetsége volt a szervezés lebonyolítója, most azonban a Horvátországi Magyar Pedagógusok Fórumát mint szakmai szervezetet kérték fel erre a feladatra. Az elmúlt hétvégén tehát 86 gyermek és 10 kísérőjük is üdülhetett a Zánkai Gyermek- és Ifjúsági Centrumban. A rendkívüli változatos programkínálatot a Centrum, valamint a Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat állította össze és biztosította a résztvevőknek.

 

Határon Túli Magyar Fiatalok Tábora

Az idei táborozást az időjárás is segítette, végig ragyogó napsütésben volt részük a „magyar tenger” partján.

Múlt szerda délután érkezett meg a horvátországi csapat Zánkára, ahol a szállás elfoglalását követően fürdésre, majd pedig vacsorára került sor. A 86 gyermeket 10 felnőtt kísérte el az útra, akik között a pedagógusokon kívül szülők is voltak.

Este került sor a hivatalos megnyitóra, amelyet táncházas program követett. A csütörtöki nap szintén a fürdés, a kézműves foglalkozások, a sportvetélkedők jegyében telt, majd az estét egy mozizással zárták. A pénteki vetélkedőn hét csapat közül a horvátországiak győztek, akik ezzel belépőt nyertek a Kalandparkba, amit másnap ki is használtak. A gyerekek elmondása szerint ez volt a táborozás legemlékezetesebb és legizgalmasabb része.

A pénteki nap tehát nem telt eseménytelenül a gyerkőcök számára, akiket délelőtt sétahajózásra vittek a szervezők, délután pedig különböző kézműves foglalkozásokon vettek részt, este pedig diszkót szerveztek a számukra. A szombati nap volt talán a legizgalmasabb mind közül, hiszen ekkor zajlott a strandröplabda-, valamint strandfoci-verseny, amelyeken a mi gyerekeink is részt vettek. Délután a színpadon zajlottak a programok, itt adták át a sportvetélkedőkön győztes csapatoknak az érmeket. A táborozók a hazafelé tartó úton is büszkén viselték a díjakat.

– Nagyon büszkék voltunk, hogy a sportvetélkedőkön ilyen jól szerepeltek a gyerekek: a strandröplabdában lányaink csapata bronzérmes és ezüstérmes, a strandfociban pedig a fiúk aranyérmesek lettek. A kicsik pedig a számukra készített vetélkedőkön bizonyították rátermettségüket. Augusztus 20-án egy kis műsorral kellett bemutatkoznunk, ami szintén sikert aratott. Semmire nem panaszkodhatunk, a szállás, a programok és az időjárás is kifogástalan volt. Mi, a vezetők pedig büszkék lehettünk a gyerekekre – nyilatkozta lapunknak Prosszer Szanella, a projekt vezetője.

A színpadon egymást váltották az előadók: a Bohóc doktorok műsora után a magyar könnyűzene ifjú képviselői zenéltek a táborozóknak. Ott volt Varga Viktor, Vastag Csaba, Lola, a United együttes, végül pedig a Neoton Família Sztárjai koncert zárta a sort. Este tíz órakor zenére koreografált elemekkel tarkított tűzijátékban gyönyörködhettek a résztvevők. Vasárnap ért véget az idei zánkai tábor, amit a gyerekek nehéz szívvel vettek tudomásul, hiszen rengeteg új barátot szereztek és sok új élménnyel gazdagodtak. Többen is úgy nyilatkoztak, hogy remélik, jövőre újra visszatérhetnek a Balatonhoz.

 

07-balaton-2