Öt év tíz hónap szabadságvesztésre ítélték Tóásó Elődöt

165
lathatar-toaso-elod

Fegyveres felkelésben való bűnrészességért öt év tíz hónap szabadságvesztésre ítélte pénteken egy bolíviai bíróság Tóásó Elődöt, a latin-amerikai országban zajló, úgynevezett terroristaper magyar állampolgársággal is rendelkező vádlottját és egyik társát, a bolíviai-horvát kettős állampolgár Mario Tadićot.
Az ítélet vádalku és a vádlottak által kért rövidített eljárás keretében született. Mivel mind Tóásó, mind Tadić csaknem hat éve őrizetben van, büntetésüket már letöltötték, így várhatóan hamarosan szabadon engedik őket.
Az ügy 2009 áprilisában pattant ki Bolíviában, miután kommandósok a Santa Cruz-i Las Américas szállodában rajtaütöttek egy feltételezett terroristasejten, amely állítólag Evo Morales elnök meggyilkolására készült és az ország erőszakos kettészakítását készítette elő. Az akcióban életét vesztette a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardo, az erdélyi magyar Magyarosi Árpád és az ír Michael Dwyer. A hatóságok őrizetbe vették a két túlélőt, Tóásót és Tadićot, akiket az ügy további 37 vádlottjának nagy részével együtt azóta is vizsgálati fogságban tartottak.
A bolíviai hatóságok eljárását a vizsgálat és a per elhúzódása, valamint a gyanúsítottakkal szembeni bánásmód miatt érték bírálatok, nem utolsósorban a magyar kormányzat részéről. A perben eddig két ítélet született, a múlt héten nyolc év börtönre ítélték az első vádlottat, Ignacio Villa Vargast, aki elsőként választotta a rövidített eljárást azzal, hogy a vádak egy részében bűnösnek mondta magát. Pénteken egy másik vádlottat, Juan Kudelkát 6 év és 9 hónap szabadságvesztéssel sújtott a bíróság – írta a La Razón című bolíviai lap.
A vádlottak ellen különböző jogcímen indítottak eljárást. Kudelka például üzletember, őt a támadások finanszírozásával vádolták. Egyes foglyok ellen fegyveresek beszervezése, mások ellen fegyverek birtoklása a fő vád. A vádalku keretében Tóásó Előd ellen ejtették a terroristavádat.

 

{fcomments}