Održana konferencija s gostima predavačima

0
11

Demokratska zajednica Mađara Hrvatske (DZMH) četvrtu godinu zaredom organizira višednevnu konferenciju za nacionalne manjine u Omišu na kojoj sudjeluju predstavnici DZMH-ovih organizacija koje djeluju u sredinama gdje mađarska zajednica obitava raspršeno. Konferenciji su prisustvovali i suradnici krovne organizacije. Na ovogodišnjoj konferenciji gosti predavači bili su: saborski zastupnik češke i slovačke nacionalne manjine, Vladimir Bilek i predsjednica Saveza Čeha, Ana-Marija Štruml-Tuček.

Mađari koji žive  raspršeno po  područjima diljem Hrvatske posljednji su bastion očuvanja mađarske kulture stoga DZMH u svemu podržava njihov opstanak i smatra važnim održati godišnju konferenciju. Cilj višednevne konferencije na kojoj sudjeluju čelnici mađarskih organizacija koje djeluju od mora do zapadne Slavonije i suradnici krovne DZMH-ove organizacije je i ovaj put bio međusobno upoznavanje udruga, razmijena iskustava i dobivanje informacija o otvorenim natječajima i programima.

Saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine i predsjednik DZMH, Robert Jankovics govorio je o nedavnim postignućima krovne organizacije i iznio buduće planove. Naglasio je da su za DZMH sve mađarske zajednice jednako važne, stoga ih jača raznim programima očuvanja identiteta i pomaže im da se povežu s drugim udrugama. U raspršenim poručjima glavni zadatak udruga je promicanje mađarskog kulturnog života za koje im DZMH pruža svu pomoć.

Uspjeh na izborima ocijenio je najvećim rezultatom ove godine, a radom i izvrsnim učinkom posljednjih godina uspjeli smo prvi put dobiti jedinstvenog kandidata na zajamčeno mjesto mađarske manjine u Saboru, što nikada ranije nije viđeno u povijesti Mađara u Hrvatskoj.

Ove godine kandidati DZMH-a prikupili su rekordan broj potpisa, nitko prije nije uspio ni približno toliko prikupiti. Ova izvanredna razina podrške nastavila se 5. srpnja, na dan izbora, a Robert Jankovics sada je dobio čak više glasova negoli prije četiri godine.

Robert Jankovics govorio je i o rekordnoj potpori mađarskim organizacijama iz proračuna Republike Hrvatske kao i o činjenici da je Savjet za nacionalne manjine izmijenio kriterije za prijavu na natječaj s obzirom na izvanrednu epidemiološku situaciju. Također je spomenuo i programe koji se provode uz potporu mađarske Vlade. Na temelju DZMH-ove strategije ruralnog i gospodarskog razvoja, mađarska je Vlada pružila i pruža značajnu pomoć Mađarima u Hrvatskoj.

Govorio je o ulaganjima proteklih godina te planovima i ciljevima za buduće razdoblje.

Što se budućeg razdoblja tiče, operativni program Hrvatske Vlade za nacionalne manjine smatra najvažnijim. Program još nije dovršen, ali zahvaljujući dosadašnjem programu prethodne četiri godine provedena su mnoga ulaganja i programi, a riješeno je i nekoliko problema važnih za Mađare.

Također je skrenuo pozornost na važnost popisa stanovništva sljedeće godine i lokalne izbore na koje će se DZMH usredotočiti.

Sadržajno predavanje saborskog zastupnika češke i slovačke manjine, Vladimira Bileka održano je sljedećeg dana konferencije.

Prije svega čestitao je DZMH-u i Robertu Jankovicsu na pobjedi na izborima i najvećem odazivu Mađara što je po njemu rezultat izvanrednog rada saborskog zastupnika. Također je od velikog značaja i izbor mađarskog saborskog zastupnika na čelo Mandatno-imunitetnog povjerenstva Hrvatskog sabora, rekao je Bilek. Spomenuo je i blisku suradnju Jankovicsa i njega.

Bilek je izložio najvažnije zadatke za sljedeće razdoblje, detaljno je govorio o donošenju zakona koji utječu na manjine i naglasio važnost popisa stanovništva čiji će ishod utjecati na provedbu manjinskih prava u budućnosti.

Predsjednica Saveza Čeha, Ana-Marija Štruml-Tuček detaljno je predstavila češku manjinu, njihovu organizaciju, strukturu i aktivnosti te govorila o radu izdavačke kuće Jednota i njihovim publikacijama.

Savez Čeha sa stotinu godina povijesti ima 30 udruga sa sjedištem u Daruvaru. Imaju nekoliko plesnih skupina, zborova i orkestara. Glumačka aktivnost je također značajna stoga svake godine održavaju višednevni kazališni susret. Prvo izdanje tjednika Jednota objavljeno je 1946. godine i od tada redovito izlazi. S vremenom, od 1965. uredništvo tjednika je napredovalo do izdavačke kuće i pored tjednika izlazili su i dječji časopis, godišnjak i druge publikacije.

Na konferenciji, koja je organizirana uz potporu Savjeta za nacionalne manjine, čelnici mađarskih organizacija izvijestili su o svojim aktivnostima, programima, podijelili svoje probleme i svi su zahvalili DZMH-u za svu dobivenu pomoć za postizanje svojih ciljeva. Susret je također bila izvrsna prilika kako bi predstavnici organizacija mogli međusobno podijeliti svoja iskustva i ideje.