Održana je sjednica Savjeta za nacionalne manjine RH

47

Od 1. prosinca zaprimaju se prijave udruga za program kulturne autonomije za 2024. godinu

U četvrtak je u Zagrebu održana sjednica Savjeta za nacionalne manjine RH, na čelu s Tiborom Vargom. „ Najzanimljivijom“ točkom dnevnog reda sjednice može se smatrati izvješće HRT-a za 2022. godinu, iz kojeg proizlazi da je minutaža emitiranog materijala o nacionalnim manjinama u 2022. porasla za gotovo 24 posto u odnosu na prethodne godine. Robert Šveb, glavni ravnatelj HRT-a, izrazio je nadu da će nedavno osnovana samostalna redakcija nacionalnih manjina, na nacionalnoj javnoj televiziji, u nadolazećim godinama činiti i dalje značajne pomake na tom polju.
Članovi Savjeta za nacionalne manjine – među njima i saborski zastupnik Mađara, Róbert Jankovics, – prihvatili su izvješće HRT-a za 2022. godinu.
Ostale točke dnevnog reda odnosile su se na natječaje za slijedeću godinu. Savjet je usvojio Program rada Savjeta za nacionalne manjine za 2024., donesena je odluka o imenovanju Povjerenstva za raspodjelu sredstava udrugama i odluka o izmjenama troškovnika za ovogodišnje programe pojedinih udruga.

-Ispred Savjeta za nacionalne manjine je jedno vrlo intenzivno razdoblje, jer ne bavimo se samo s natječajima za narednu godinu, organiziramo i jednu konferenciju većeg opsega u Zagrebu 7. prosinca. Spomena vrijedno je, da za 2024. godinu imamo predviđen 25 posto veći financijski okvir nego što je on bio ove godine, što predstavlja nove mogućnosti za sve one udruge nacionalnih manjina koje su potpore koristile u skladu s kriterijima. Potom, posebnu pozornost i dalje posvećujemo uspostavi vijeća nacionalnih manjina pri nadležnom ministarstvu te svim administrativnim poslovima koji su povezani s tim procesom. Na tom polju uspjeli smo vrlo brzo postići i to da članovi nadležnih tijela sami odluče o beneficijama koje pripadaju članovima vijeća nacionalnih manjina – izjavio je za naš list Tibor Varga, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH.

Prijevod: Izabela Šegota

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.