Odluka Ministarstva kulture Hrvatske: 900.000 kuna dodijeljeno je za ovogodišnju obnovu katoličke crkve svete Ane u Podolju

80

IZVANREDAN REZULTAT: crkva svete Ane u Podolju je za svoju obnovu ove godine dobila 5. po veličini najveći iznos potpore Ministarstva kulture na državnom nivou

Ministarstvo kulture iz Zagreba nastavlja pružati potpore u značajnim iznosima za crkvene objekte koji su važni Mađarima u Hrvatskoj.

Prema odluci Ministarstva kulture i medija RH, objavljenoj u petak, ove godine će se pružiti potpora u ukupnoj vrijednosti 91.060.260,00 kuna (nešto više od 12 milijuna eura) za 476 projekata obnove.

Obnovi crkve svete Ane u Podolju dodijeljeno je 900.000 kuna (119.450,53 eura), gledajući na državnom nivou, to je 5. po veličini najveća ovogodišnja potpora. Dakle, nastavlja se iznimno velikodušna politika potpora, svojstvena i za prethodne godine, a koju smo mogli iskusiti i u svezi obnove reformiranih crkava u Vardarcu i Kotlini.

Slično veliki iznos mađarska zajednica dobila je i od vlade matične države, zahvaljujući čemu su u posljednjih pet godina obnovljene reformirane crkve u Laslovu, Vardarcu, Suzi, Korođu i Kotlini, kao i crkve (priprema dokumentacije i prva faza obnove) u Dražu, Novom Bezdanu i Podolju.

500.000 kuna katoličkoj crkvi u Bilju i 100.000 za crkvu svetog Martina u Belom Manastiru

Osim Podolja, Vlada Hrvatske velike materijalne iznose dodijelila je i katoličkim crkvama u Bilju i Belom Manastiru, za ovogodišnje radove odobreno je 500, odnosno 100 tisuća kuna.

Katolička crkva svete Ane u Podolju

Jankovics: Prošle godine Kotlina i Podolje, ove godine Podolje i Velika Pisanica

-Velika mi je radost, što unatoč ovogodišnjim nedaćama, možemo biti ovako uspješni na tome polju, zahvaljujući čemu će crkveni objekti, koji su dokaz i prošlosti i sadašnjosti Mađara u Hrvatskoj, uskoro zasjati u svome punome sjaju. Nastavljamo. Zahvaljujemo vladama Mađarske i Hrvatske na maksimalnoj potpori koju nam pružaju, te učinkovitu podršku u pitanjima koja su nama prioritet! Važno je ove godine završiti obnovu unutrašnjosti crkve u Podolju, kao i promijeniti crkveni toranj, kako bismo u 2024. godini konačno mogli početi s obnovom reformirane crkve u Velikoj Pisanici, za koju je već – zahvaljujući materijalnoj potpori Mađarske – neophodna dokumentacija u pripremi – rekao je Róbert Jankovics, predsjednik DZMH.

Ferenc Kovač, voditelj projekta Europa AP za obnovu, dodao je kako se prošle godine, u prvoj fazi renoviranja crkve u Podolju, obnovilo krovište. Sada prioritet ima jačanje konstrukcije zvonika, a potom na red može doći obnova unutrašnjosti, pri tome pazeći pri svakom koraku da se za buduće naraštaje zadrži originalan izgled Božje kuće.

Objekti koji su ove godine dobili najveće iznose potpore Ministarstva kulture u Zagrebu:
1. Dioklecijanov mauzolej, Split, 1.500.000,00 kn
2. Franjevački samostan, Zaostrog, 1.000.000,00 kn
3. Katedrala sv. Terezije, Požega, 1.000.000,00 kn
4. Crkva sv. Marije Magdalene, Čazma, 970.000,00 kn
5. Crkva sv. Ane, Podolje, 900.000,00 kn

Prijevod: Izabela Šegota

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.