Odavanje počasti aradskoj trinaestorici

6. listopad, dan pogubljenja trinaest mučenika iz Arada jedan je od najtužnijih dana u mađarskoj povijesti. Događaja od prije 172 godine Mađari se prisjećaju svugdje na svijetu. Mi, Mađari u Hrvatskoj, odali smo počast uspomeni na mučenike u dvorištu sjedišta Demokratske zajednice Mađara ogranka Bilje ispred spomen stabla polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća.

To su bili vojnici koji su disciplinu smatrali važnom u svom životu. Ljudi, koji su na zov mađarskog rata za neovisnost dali svoje vojničke vještine kako bi Mađarska bila slobodna i neovisna. Oni su ti koji su se do kraja borili u ratu za neovisnost. Aradski mučenici su takvi heroji čija imena se mogu pisati jedino crvenim slovima u povijesti Mađarske, jer su krv dali za domovinu.

Aradske mučenike su nakon pada revolucije, 6. listopada 1849. godine pogubili. Od tada je 6. listopada dan žalosti kojim se prisjećamo krvavo ugušene revolucije i borbe za slobodu. 2001. godine mađarska vlada je 6. listopada proglasila nacionalnim danom žalosti u Mađarskoj i na područjima gdje žive Mađari. Na taj se dan održavaju komemoracije diljem Mađarske i izvan njezinih granica.

U dvorištu sjedišta DZMH ogranka Bilje prije nekoliko godina je posađeno jedno stablo s ciljem kako bi postavili jedan živi spomenik koji nosi kontinuitet života, koji će godinama čuvati i podsjećati mlade naraštaje na neusporedivu i hvalevrijednu žrtvu mučenika.

Tako se iz godine u godinu okupimo upaliti svijeće.

Róbert Jankovics, predsjednik DZMH, istaknuo je u svome govoru važnost sjećanja i podsjećanja, kao i pogleda u budućnost i volje djelovanja.

-Mi smo ovdje, postojimo. Pognute glave, prisjećamo se. Ali, nakon prisjećanja, podižemo glave, gledamo u budućnost, jer želimo živjeti  i djelovati, kako žrtva naših predaka ne bi bila uzaludna – rekao je Róbert Jankovics, dodajući kako smo odgovorni za to kako bi opstala poruka sudbine mučenika koja vrijedi i danas, i zbog toga je važno mlade generacije uključiti u prisjećanje.

Nakon govora mogla se poslušati prikladna izvedba studenata Katedre za mađarski jezik i književnost iz Osijeka i učenika Prosvjetno kulturnog centra Mađara u Osijeku, potom su zapalili 13 svijeća i položili vijence ispred stabla sjećanja.

Na komemoraciji je sudjelovao i položio vijence i János Fuzik, generalni konzul Mađarske u Osijeku.

Prijevod: Izabela Šegota

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.