Obnovljen je Dom Mađara u Velikoj Pisanici

0
50

Pred kraj prošle godine završena je obnova Doma Mađara u Velikoj Pisanici u Zapadnoj Slavoniji. Zgrada je dobila novu izolaciju, modernu stolariju i centralno grijanje.

U Velikoj Pisanici, koja se prostire na obroncima Bilogore, živi jedna od najaktivnijih zajednica Mađara u Zapadnoj Slavoniji, koji djeluju pod okriljem Zajednice Mađara Pisanice. Zajednica ima svoju folklornu skupinu i glazbeni ansambl, koji redovno nastupaju kako na manifestacijama u matičnoj zemlji, tako i na različitim kulturnim događanjima u Hrvatskoj.

Osim toga, članovi zajednice drže sate mađarskog jezika za sve one koji već slabo govore ili uopće ne govore mađarski jezik. Sjedištem za sve te aktivnosti služi Dom Mađara Velike Pisanice osnovan u nekadašnjoj parohiji reformirane crkve. Zgrada je tijekom godina značajno oronula, pa je obnova bila neizbježna. Uz potporu zaklade Bethlen Gábor i Savjeta za nacionalne manjine, krajem prošle godine, uz suradnju Općine Velike Pisanice, uspjela se obnoviti zgrada. Članovi su zajedničkim radom zamijenili vanjsku izolaciju i obojali pročelje, a promijenjena je i stara stolarija. Članovima više hladnoća neće predstavljati problem, u zgradu je uvedeno i centralno grijanje.

-Zajednica je uvijek nastojala osigurati što bolje uvjete članovima. U svrhu toga, neprekidno razvijamo sjedište, koje je sada prošlo pravu fazu transformacije. Jako smo zahvalni davateljima potpore, bez njih ovo se ne bi ostvarilo i ovim putem bih zahvalila na pomoći – rekla je Zlata Berkeš, predsjednica Zajednice Mađara Velike Pisanice, dodajući kako je njihovo sjedište postalo najljepšim zdanjem mjesta, odnosno cijele općine.