Obnavlja se i reformatska crkva u Suzi

0
14

NIJE DA SAMO OBEĆAVAJU!

- Reklám -

Nedavno je započela obnova reformartske crkve u Suzi, i to zahvaljujući sredstvima Vlade Mađarske. Završetak radova se očekuje do sredine ljeta.

Na mjestu današnje reformatske crkve u Suzi još je u vrijeme Rimljana stajala građevina, na čijim temeljima se kasnije, na prijelazu iz 13. u 14. st., izgradila crkva u gotičkom stilu, koja se prvi puta spominje 1301. godine. Mihály Sztárai je i stanovništvo mađarskog sela preobratio na novu vjeru 1544. godine. Iz vremena osmanske vladavine ne postoje zapisi, pa se o crkvi ne može znati ništa do sredine 18. st. gdje se spominje reformatska crkva izgrađena na temeljima stare katoličke crkve, koja gotovo sto godina služi vjernicima. Crkvu su 1806. godine ponovno sagradili na temeljima prethodne građevine. Tada je dobila sadašnji izgled.

Stanje impozantne sakralne građevine sa tornjem visokim 29 metara i raspoloživih 600 mjesta godinama se pogoršavalo, stoga je njena obnova bila nužna. Obnova je započeta 2012. godine, ali se zbog neriješenih vlasničkih odnosa obustavlja. Obnova se može nastaviti zahvaljujući djelotvornom utjecaju DZMH, gdje su financijski izvori u potpunosti osigurani od strane mađarske Vlade. Tijekom obnove crkve, biti će u potpunosti ožbukana i obojana, kao što će i okoliš crkve biti obnovljen i osuvremenjen.

– DZMH su uvijek od velikog značaja bile zgrade koje koristi vjerska zajednica Mađara u Hrvatskoj. Nažalost, velik dio naših crkava nije mogao dobiti potrebnu brigu, zbog toga su i tako oronule. Stoga, od početka svoga mandata radim na tome da ove građevine dobiju nazad svoj stari sjaj. Zahvaljujući tome, financijskim sredstvima iz Zagreba tijekom proteklih godina uspjele su se obnoviti, među ostalima, crkve u Vardarcu, Kotlini te dijelom i reformatska crkva u osječkoj Retfali. Srećom je u ovim naporima naš partner i Vlada Mađarske, koja je tijekom prošlih godina podupirala obnovu više crkava, pa tako i u Domovinskom ratu razrušenu crkvu u Laslovu, a zahvaljujući sadašnjoj potpori, može se obnoviti i reformatska crkva u Suzi – izjavio je za naš list Róbert Jankovics, saborski zastupnik Mađara u Hrvatskoj. 

Mještani Suze već su jako očekivali obnovu

– Iznimno smo sretni što se obnova naše crkve konačno nastavlja nakon dugo čekanja. Puno njih je već bilo skeptično, mislili su da crkva nikada neće biti ožbukana. Jako smo zahvalni pomoći mađarske vlade i DZMH, kojima bih se ovom prilikom u ime vjerske zajednice voljela zahvaliti na potpori – rekla je Ida Pinkert, starateljica župnog ureda, i dodala kako posebno cijeni što će se obnova crkve napraviti modernim materijalima koji odgovaraju propisima o očuvanju spomenika.

Jako su sretni zbog obnove

– Već odavno je obnova naše crkve zaustavljena, i zbog toga je za nas izvrsna vijest, da će se radovi konačno nastaviti i da će naša crkva uskoro dobiti svoj stari sjaj – rekao je prezbiter Jószef Kedves.