Obilježili smo Dan Svetoga Stjepana kralja, utemeljitelja mađarske države

0
13

Ove godine je u Dalj Planini održana središnja svečanost DZMH, gdje su okupljeni položili vijence pri spomeniku podignutom u čast, u Domovinskom ratu, ubijenim mađarskim mještanima, te su prisustvovali svetoj misi u katoličkoj crkvi Svetog Stjepana, a program je završio prigodnom priredbom.

20-ti kolovoza je jedan od najstarijih mađarskih blagdana, osnivanje mađarske kršćanske države, spomen dan tisućljetnog kontinuiteta mađarske države. Jedan od najvećih mađarskih nacionalnih blagdana i mi, Mađari u Hrvatskoj, obilježimo svake godine. Središnju svečanost obilježavanja 20. kolovoza, DZMH održala je u Dalj Planini.

Sveti Stjepan je za vrijeme svoje vladavine 15. kolovoza, Dan Velike Gospe, proglasio blagdanom. Na taj dan sazvao je kraljevsko vijeće i održao dan zakona, na ovaj dan je pred kraj svoga života, bolesni kralj posvetio svoju državu Djevici Mariji i na ovaj dan 1038. godine je preminuo. Nakon njegove smrti, svakog 15. kolovoza se prisjećaju na njega, njegov blagdan je Sveti Ladislav premjestio na 20. kolovoza, jer su 1083. godine na taj dan podigli na oltar relikviju kralja Stjepana u bazilici u Székesfehérváru.

Polaganje vijenaca na groblju u Dalj Planini

Sudionici su se okupili pred katoličkom crkvom Svetoga Stjepana, od tamo su prvo krenuli prema groblju. Ovdje su položili vijence pred spomenikom postavljenim u čast mještana Mađara koji su ubijeni od srpskih okupatora u Domovinskom ratu.

Do sada je pronađeno dvadeset ostataka daljskih Mađara, žrtava Domovinskog rata, a dvije žrtve još uvijek se nalaze na listi nestalih osoba. U njihovu spomen, svake godine održi se sveta misa u daljskoj katoličkoj crkvi. Od studenoga 1991. do veljače 1992. godine uslijedila su brutalna ubojstva u kojima je ubijeno 37 civila. Arkanove jedinice i njihove pristaše mjesnih Srba su 09. studenoga 1991. godine okupili 12 osoba Hrvata i Mađara iz Erduta, Dalj Planine i Erdut Planine, odveli su ih u Erdut u tzv. centar za obuku, gdje su slijedeći dan pobili svih 12 osoba.

Sveta misa na mađarskom jeziku u crkvi Svetoga Stjepana

Nakon polaganja vijenaca, u crkvi je održana sveta misa i blagoslov kruha. Svečanu misu vodio je župnik Robert Almaši.

-Danas sam u svome svečanom govoru naglasio kako nas suživot s drugima, ugledajući se na primjer Svetoga Stjepana, sve obogaćuje. Nacija živi u svome jeziku, zato bez mađarskog jezika, bez postojanja našega kršćanstva, ne možemo opstati kao Mađari, niti kao ljudi kršćani na ovome svijetu. Da Sveti Stjepan kralj živi danas, isto to bi tražio od nas, da našim nasljednicima, ovo smjestimo u središte njihovog života, kako je Bog prvi, jer njegovom pomoći možemo graditi život, naciju, vjeru i na kraju državu – rekao je župnik.

Slijedio je blagoslov kruha, a nakon toga Róbert Jankovics, predsjednik DZMH, zahvalio se i župnika, Antu Markića iznenadio jednom tortom za njegovo služenje župi kroz 49 godina.

Svečani program u mjesnom Domu kulture

Mještanima Dalj Planine ostvario se veliki san izgradnjom Doma kulture, gdje je posljednji puta 2017. godine obilježen blagdan Svetoga Stjepana prilikom svečanosti otvaranja Doma kulture. Sada, pet godina kasnije, na istom tome mjestu Demokratska zajednica Mađara Hrvatske opet održava svoju središnju svečanost. Svečanost su svojom prisutnošću uveličali, kao predstavnik Generalnog konzulata Mađarske u Osijeku, konzul dr. Radovan Rusz, te potom Hajnalka Paliž-Tot, predsjednica zaklade Economica Hungarica, kao i župnici Ante Markić i Robert Almaši.

-Na središnjoj svečanosti povodom blagdana Svetoga Stjepana, svjedočili smo jednom takvom dojmljivom programu, nismo samo blagoslovili novi kruh, nismo se samo prisjetili poruka Svetoga Stjepana, nego se opraštamo od jedne veličanstvene osobe koja nas je držala na okupu, kao što je gospodin župnik Ante Markić, koji je 49 godina kao Hrvat služio ovdje, u ovoj zajednici. Danas smo ovdje na središnjoj svečanosti oformili takve poruke, koje su vrlo duboke i sažeto ukratko, nam poručuju da se probamo još više fokusirati na one bitke koje se danas više ne vode oružjem. Fokusirati se na to da se prema svojoj djeci, unucima obraćamo mađarskom riječju zato kako bi i nakon pedeset godina ovdje, na ovome području, u Slavoniji, još uvijek bilo Mađara, još uvijek bilo mađarske kulture, još uvijek bilo misa na mađarskom jeziku i kako bi se veličanstvena ostavština Svetoga Stjepana, ovdje u južnim krajevima, još uvijek mogla održavati i njegovati – izjavio je Róbert Jankovics, predsjednik DZMH.

Na svečanom programu sudjelovali su plesna skupina Kulturno-umjetničkog društva Petefi Šandor iz Dalj Planine, zbor Szivárvány Népdalkör iz Novog Bezdana, Ana Pinkert iz Suze, te Monika Fačko i Monika Molnar iz Kopačeva.

Četrdeset devet godina služio je mađarsku zajednicu u Dalj Planini
U okviru svečanog programa, vjernici su se oprostili od Ante Markića, župnika koji odlazi u mirovinu. Zajednica mu duguje iznimnu zahvalu za njegovu službu kroz desetljeća i što je na svome srcu nosio sudbinu mađarske zajednice, te je uvijek pomagao, kako god je znao. Naučio je i mađarski jezik, nastojao je mise održavati na materinjem jeziku svojih vjernika.
Mađari iz Dalj Planine dostojanstveno su se oprostili od voljenoga župnika, koji je dirnut pažnjom  prihvatio poklon iznenađenja, tortu u obliku broja 49 i riječi zahvale za svoj rad.