Obilježen je Dan sv. Martina

0
8

Za stanovnike Belog Manastira 11. studeni je značajan dan, jer tada slave svoga sveca zaštitnika grada, Blagdan svetog Martina, koji je tradicionalno i Dan grada Belog Manastira. Ovom prigodom su i ove godine mjesni Mađari organizirali svečanost.

Stanovnici Belog Manastira i ove godine su Dan grada obilježili nizom svečanosti. U okviru programa, koji su trajali više od jednoga tjedna, zainteresirani su mogli poslušati predavanja, ali su posjetitelje očekivala i sportska događanja i izložbe.

Program obilježavanja 11. studenoga započeo je na gradskom groblju gdje su okupljeni odali počast mjesnim žrtvama Domovinskog rata. Kod Središnjeg križa među ostalima vijence su položili i predstavnici DZMH i Vijeća mađarske nacionalne manjine grada.

Nakon toga, uslijedila je Sveta misa, na kojoj se blagoslovilo mlado vino.

Poslijepodnevni program nastavio se svečanom sjednicom Gradskog vijeća, a u večernjim satima pak, u skladu sa višegodišnjom praksom, ispred belomanastirskog Doma Mađara upriličena je legenda o Svetom Martinu.

Dva desetljeća oživljavanje legende

Prije prikazivanja legende, djeca koja pohađaju sate mađarskog jezika i njihovi roditelji, kao i sudionici programa, na mjesto događanja pristigli su noseći lampione na čelu s Janošem Ficom koji je bio u ulozi Svetoga Martina, rimskoga vojnika. Prema legendi je Martin, carski vojnik, jednom podijelio svoj plašt s prosjakom, kojega je i ovoga puta odigrao Šandor Janković. Te noći se Martinu u snu ukazao Isus u liku prosjaka, a u ruci je držao poklonjeni plašt. Od tada Martin više nije služio vojsku, već Isusa.

Šandor Janković i Janoš Fica dva desetljeća oživljavaju likove legende. Prema njima, u studenome 2000. godine, kada su prvi puta glumili uloge, nisu niti mislili da će i nakon toliko vremena još uvijek njihova biti čast odigrati uloge povijesnih osoba.

Nakon prikazivanja legende, na red je došao nastup djece, plesne skupine Csillagszemű iz Belog Manastira i plesne skupine Udruge za njegovanje običaja Mađara Korođ.

Na događanju prisutan je bio i Róbert Jankovics, saborski zastupnik Mađara koji je u pozdravnom govoru rekao kada su prije 21 godinu prvi puta održali Dan Svetog Martina, tada na ulicama nije bilo niti odgovarajuće ulične rasvjete i niti grad niti mađarska zajednica nisu bili razvijeni kao danas. A legenda Svetog Martina je nepromijenjena ostala s nama – rekao je. Uzdižući je osjećaj vidjeti mađarsku mladež Belog Manastira, s kakvim velikim poštovanjem i pažnjom prate legendu o Svetom Martinu, ali i od toga je važnije što ovim putem mogu razumjeti koliko je važno da ostanu ovdje, Mađarima u Belom Manastiru – naglasio je Jankovics.

Okupljene su pozdravili i Gárdos Béla, konzul i Goran Hes, dogradonačelnik Grada Belog Manastira.

Nakon programa poslužena je večera, guščja pečenka, u skladu s martinjskim običajima i, naravno, na stolu nije izostalo ni mlado vino.

Događaj je održan uz potporu Savjeta za nacionalne manjine kao i Grada Belog Manastira.