Ó, szép fenyő…

0
51

A karácsony a legtöbb otthonban elképzelhetetlen fenyő nélkül. Az ünnepek előtt azonban rendre felmerül a kérdés, hogy vajon igazi vagy műfenyőt vásároljunk-e, vagy esetleg az élő, cserepes fát válasszuk?

Karácsonyfát először a 16. században, Németországban állítottak, azóta fokozatosan elterjedt, és már régóta a karácsony szimbóluma. A legnépszerűbb karácsonyfafajta a fenyő, de napjainkra számos alternatívát kitaláltak már a helyettesítésére. A leggyakoribb a műfenyő, de a föld azon részein, ahol nincs fenyő, nem ritka az sem, hogy különböző ottani őshonos növényeket öltöztetnek karácsonyi díszbe.

Szerkesztőségünk nemrégiben szavazást indított a Facebookon azzal a céllal, hogy felmérje olvasóink faállítási szokásait. Parányi többséggel ugyan, de az igazi fenyő bizonyult népszerűbbnek. Néhány olvasónk véleményét is közöljük.

Fontos pótolni a kivágott fákat

Ferenc Mária

Ferenc Mária minden évben igazi fenyőt vásárol, a kivágott fát pedig minden alkalommal több másikkal pótolja, hogy ne maradjon „adós” a természetnek.

– Nagyon szeretem a karácsonyi időszakot, és igyekszem minél autentikusabban megünnepelni. Minden évben igazi fenyőfát veszek, imádom az illatát, viszont nem ezért élvez nálam előnyt. Nem szeretem a mesterséges dolgokat, legszívesebben minden műanyagot száműznék erről a bolygóról, mindenből a természetest szeretem. A kivágott fenyő helyett minden évben ültetek legalább három-négy bármilyen másik fát, hogy ne maradjak adósa a természetnek. Véleményem szerint az igazi fenyő sokkal szebb, és ha teszünk róla, hogy a kivágott fák helyett újak nőjenek, akkor rendben lesz a lelkiismeretünk is – nyilatkozta mézeskalácssütés közben Ferenc Mária.

Az igazi fenyő nem csak szép, friss illatot is varázsol a lakásba

Dékány Margit

Dékány Margiték otthonát karácsonykor mindig mennyezetig érő fenyőfa díszíti. Elmondása szerint nincs az a műfa, ami pótolni tudná az igazit.

– Gyermekkorom óta mindig igazi fenyőnk volt karácsonyra. Fontosnak tartom, hogy ez a tradíció megmaradjon, hiszen rendkívüli hangulatot tud varázsolni otthonunkba. A fenyő illata elárasztja az egész lakást, ami pótolhatatlan – mondta Margit, hozzátéve, hogy próbálkoztak már gyökeres fával is, de sajnos nem eredt meg, ezért inkább a vágott fenyőnél maradnak.

A műfenyővel kevesebb a tennivaló és kisebb helyen is elfér

Gorjanac Klementina

Gorjanac Klementináék eddig mindig igazi fenyőt vásároltak, nemrégiben viszont új lakásba költöztek, ahol kevesebb a hely, ezért praktikusabbnak látták egy műfenyő beszerzését.

– Mindig is igazi fenyőnk volt, idén viszont Csúzáról beköltöztünk Eszékre, ahol a lakásunkban kevesebb a hely, és egy nagy, igazi fenyő túl nagy helyet foglalna el. A műfenyő ezzel szemben az asztalon is elfér, ráadásul nem is szemetel, és mivel kisbabát várok, ez fontos szempont, hiszen nem kell utána takarítani – mondta Klementina, aki hozzátette, hogyha az idén beválik a műfenyő, akkor jövőre sem vesznek majd igazit.

Karácsonykor is fontos a környezettudatosság

Sabo Snježana karácsonykor is igyekszik odafigyelni a környezettudatosságra, mindig élő fenyőt vásárol, amit később kiültet.

– Gyerekkoromban nem állítottunk karácsonyfát, csak egy fenyőágat vittünk a lakásba, amit feldíszítettünk. Napjainkban már karácsonyfát állítunk, azonban ellenzem a fák kivágását, ezért minden évben élő fát vásárolok, amit később kiültetünk az erdőbe. Egy időben volt Daruváron egy olyan kertészet, ahol bérbe lehetett venni egy cserepes fát, az ünnepek után pedig egyszerűen vissza lehetett vinni – amíg erre lehetőség volt, addig mi is béreltük a fenyőt –  mondta Snježana, hozzátéve, hogy ők a díszítést is természetes anyagokból oldják meg, dióval, mézeskaláccsal ékesítik a fát.