O interesima Mađara u Hrvatskoj, u Budimpešti i u Zagrebu

0
21
Zsolt Semjén i Róbert Jankovics

Predsjednik Demokratske zajednice Mađara u Hrvatskoj, Róbert Jankovics, početkom tjedna imao je sastanak sa Zsoltom Semjénem, potpredsjednikom vlade Mađarske, na kojemu je bilo riječi o pitanjima vezanim uz mađarsku nacionalnu manjinu u Hrvatskoj, a u srijedu ga je pak primio ministar za vanjske i europske poslove Hrvatske, Gordan Grlić Radman, u Zagrebu.

U ponedjeljak, 17. siječnja, predsjednika DZMH i saborskog zastupnika Mađara, Róberta Jankovicsa, primio je Zsolt Semjén, potpredsjednik vlade Mađarske za nacionalnu politiku. Na prijateljskom susretu bilo je govora o aktualnostima vezanim za mađarsku nacionalnu manjinu u Hrvatskoj, s posebnim osvrtom na situaciju oko pandemije, i aktualnim događanjima koja su važna za Mađare u Hrvatskoj.

-Mađarska zajednica jako puno toga može zahvaliti vladi Mađarske, koja je DZMH uvijek smatrala partnerom. Gospodin Semjén je istinski i iskreni prijatelj naše zajednice, naš razgovor je i ovaj puta bio krajnje temeljit i detaljan, iznimno sam optimističan glede planova za ovu godinu – izjavio je, nakon razgovora, Róbert Jankovics.

I Zagreb je partner

Mađarska zajednica u Hrvatskoj ima tu sreću što, osim Budimpešte, i Zagreb razumije naše probleme i pomaže našu zajednicu. Najveći dokaz toga je, što je dva dana nakon posjeta Budimpešti, Róberta Jankovicsa primio ministar za vanjske i europske poslove Hrvatske, Gordan Grlić Radman. Na susretu je, između ostalog, bilo riječi o tome kako su Hrvatska i Mađarska prije 30 godina započele diplomatske odnose koje od tada ništa nije narušilo. To se može, bez dvojbe, zahvaliti i činjenici što i Hrvatska i Mađarska međusobno svoje nacionalne manjine tretiraju s iznimnom pažnjom. Na susretu je bilo riječi i o aktualnostima koje se tiču mađarske zajednice u Hrvatskoj, kao i o problemu Kenđije.

Jankovics Róbert i Gordan Grlić Radman

-Osim tema koje se tiču mađarske nacionalne manjine, riječi je bilo i o regionalnim programima, o potrebi za otvaranjem novih graničnih prijelaza, kao i o mogućem rješenju problema državne granice sa Srbijom – rekao je Róbert Jankovics.