Nyugat-szlavóniai magyarok a Kárpát-medencei gasztronómiai fesztiválon

44

Február 10-én tizenegyedik alkalommal rendezték meg a Vas Megyei Gasztronómiai Fesztivált és Böllérversenyt. A győrvári rendezvénytéren zajló eseményen idén 27 csapat vett részt az egész Kárpát-medencéből, Horvátországot Pakrác és Daruvár közös csapata képviselte.

Sok ezer látogatója volt a tizenegyedik alkalommal megrendezett Vas Vármegyei Gasztronómiai Fesztiválnak. Özönlött a tömeg a Kárpát-medence legnagyobb közösségi disznóvágására.

A megnyitón a házigazda település, Győrvár nevében Kaczor Zsolt Mihály polgármester köszöntötte a hatalmas vendégsereget. Mint mondta, a rendezvénynek küldetése van: kiállnak a hagyományok mellett és népszerűsítik azokat, mivel a természetes úton megtermelt és megteremtett, kiváló minőségű és egészséges magyar élelmiszernek nem csak múltja, de jelene, jövője is van. A fesztivál erőssége volt az is, hogy a magyarországi csoportok mellett szinte minden külhoni magyar régió jelen volt a rendezvényen, így Győrváron egy napig nemzetegyesítő erővel is bírt a gasztronómia.

Huszonhét csapat vett részt a fesztiválon: mint ahogy említettük, a Vas vármegyei települések mellett szép számmal képviseltették magukat a határon túli magyarok, Horvátországból a Pakráci és a Daruvári Magyarok Közössége nevezett be együtt, kiegészülve a magyarországi Csepreg csapatával. Így a szervezőktől egy különdíjat is kaptak a jó csapatmunkáért és az együttműködésért.