Nyílt nap az eszéki magyar iskolaközpontban

0
56

Az Eszéken működő Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ nyílt nap keretében mutatta be múlt szerdán az intézményt az általános iskola előtt álló gyerekeknek és szüleiknek.

A nyílt napon rövid műsorral fogadták a vendégeket, akiket Andócsi János, az iskolaközpont igazgatója köszöntött. Tőle megtudtuk, hogy az intézmény számára, melynek keretében óvoda, általános iskola, középiskola és diákkollégium is működik, rendkívül fontos periódus a beiratkozás, éppen ezért helyeznek nagy hangsúlyt a nyílt napokra.

– Büszkék vagyunk arra, hogy évről évre többen választják intézményünket, ez pedig nevelőink és oktatóink kitűnő munkájának is köszönhető. Az óvodában már megkapják a gyerekek az alapokat, és tényleg nagy öröm számunkra, ha ők itt folytatják tovább, a Központban – mondta lapunknak az igazgató.

A nyílt napra érkező óvodásokat és szüleiket többek között Angyal Karola helyettesítő tanár, a másodikosok osztályfőnöke fogadta.

– Nyílt napunkon a szülők betekintést nyerhettek a munkánkba, a gyerekek számára pedig játéklehetőséget biztosítottunk, hogy lássák, az iskola nemcsak a tanulásról szól, hanem olyan hely, ahol együtt játszhatnak, társaloghatnak, megismerhetik egymást. Úgy vettem észre, hogy tetszenek a szülőknek kis létszámú osztályaink, egyrészt a családias hangulat miatt, másrészt azért, hogy így minden gyerekkel többet foglalkozhatunk. Tetszenek nekik a színes és vidám osztálytermek, és az is, hogy játékosan állunk a tanításhoz, igyekszünk úgy foglalkozni a gyerekekkel, hogy ne érezzék a rájuk nehezedő, tanulással járó nyomást – nyilatkozta lapunknak Angyal Karola.

Hozzátette, az első osztályba most tizenöten járnak, aminek nagyon örülnek, remélik, jövőre is hasonló számban érkeznek majd a kisdiákok.

Ćutuk Laura a nyílt napra kislányával érkezett, aki előtt nem ismeretlen a magyar iskolaközpont, ide jár óvodába.

– A Központ óvodáját nagyon szeretjük, mert itt tényleg sokféle tevékenységgel találkoznak a gyerekek. Játszanak, tanulnak, jók a nevelőik, ráadásul a környezet is nagyon szép. A nyílt napon megbizonyosodhattunk róla, hogy az iskolai oktatás is hasonló színvonalú lesz. Mivel családunk vegyes nemzetiségű, ezért azt szeretném, hogy gyermekünk a magyar nyelvismeretét fejlessze, ehhez pedig a magyar központ a legjobb terep – osztotta meg velünk véleményét Ćutuk Laura.

Az eszéki magyar iskolaközpontban a tavasz folyamán több nyílt napot is tartanának még, azzal a céllal, hogy a szülők még közelebb kerülhessenek az intézményhez és választ kapjanak kérdéseikre, ezeknek köszönhetően pedig erősödjön meg az a meggyőződésük, hogy a magyar nyelven való tanulás csakis előnyt jelenthet Horvátországban.