Nyári programok itthon és a környéken

0
169

Csokorba gyűjtöttük az idei nyári eseményeket, amelyek miatt érdemes lesz kimozdulnunk otthonról.

Noha a nyári hőségben legszívesebben vízközelben töltjük az időt, azért szabad programjaink közé iktathatunk egy kis aktív, közösségi időtöltést is, melyekből az elkövetkező hetekben, hónapokban sem lesz hiány.

Saját programjaink, illetve magyar vonatkozású események a Drávaszögben

Legközelebbi eseményünk az Anna-napi bál lesz, melyet a HMDK hercegszőlősi alapszervezete rendez, a zágrábi Kisebbségi Tanács támogatásával. Az Anna-bálok régi hagyománya Balatonfüredről terjedt el és ért el Hercegszőlősig. A szervezők élő zenével várják a bálozni vágyókat július 26-án a hercegszőlősi kultúrotthonban, további tudnivalókról még tájékoztatjuk olvasóinkat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Augusztus 8-11. között tartja az Island Pirate’s MC motoros klub a motoros találkozóját a kiskőszegi Zöld-szigeten. A sorrendben 19. alkalommal megrendezett, fesztiváljellegű motoros találkozó idén is a szokásos porgramokkal várja az érdeklődőket – koncertekkel (természetesen a rockzene kategóriában), szúnyogmentes sátorozási lehetőséggel, étel- és italkínálattal, ügyességi játékokkal és strandolási lehetőséggel a rendezvény helyszínéhez közeli dunai plázson.

Idén is lesz lecsófesztivál Kopácson, az Arany János Kultúregyesület augusztus 17-én tartja meg a már hagyományosnak tekinthető gasztronómiai rendezvényt, melyen a résztvevők a lecsófőzésben mérhetik majd össze tudásukat. A versenyre nyolcfős csapatok nevezhetnek 100 kúna ellenében. Jelentkezni augusztus 14-ig lehet Varga Józsefnél, a 091-78-257-12-es mobilszámon.

A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) idén Kórógyon tartja Szent István-napi központi ünnepségét, augusztus 20-án. Az ünnepi műsorban az országos szervezet amatőr művészeinek ünnepi összeállítását láthatja majd a közönség, a program után pedig állófogadásra kerül sor.

Várdaróc legnagyobb kulturális eseménye a néptáncfesztivál, melyet idén augusztus 31-én tart a Várdaróc Magyar Kultúregyesület. A program látogatói számos hazai és külföldi fellépő csoport előadásán keresztül nyerhetnek betekintést a sokszínű magyar néptáncba, de más nemzetiségek tánckultúrájába is. Egy igazi családias hangulatú rendezvényről van szó, amelyen gyerekfoglalkozások is helyet kapnak, de kiemelt szerepe van a gasztronómiának is.

Ezekre a programokra látogassunk el Eszéken

A Borok és művészetek éjszakája (Festival vina i umjetnosti) nevet viselő rendezvényt 2014 óta tartják meg Eszék óvárosában évente három alkalommal; májusban, júliusban és októberben. A programsorozat júliusi dátuma 13-a, azaz most szombat. Egy sokak által kedvelt rendezvényről van szó, melynek központi eleme a bor és a művészet. Az idelátogatók szlavóniai, drávaszögi – többek között magyar borászaink – és szerémségi pincészetek nedűiből kóstolhatnak a standok között járva, s az egész rendezvényt művészi miliő lengi körül, különböző installációk, kiállítások kapnak ilyenkor helyet a Tvrđa, vagyis az eszéki óváros évszázados falai között. Nem szabad megfeledkezni a gazdag zenei kínálatról sem, amely legalább olyan fontos része a programnak, mint a gasztronómia és a látványvilág. Most szombaton a Mantra zenekar lép színpadra a Borok és művészetek éjszakáján.

Az Eszéki Nyáréjszaka (Osječka ljetna noć) nevű rendezvényre legközelebb július 26-án, majd augusztus 30-án kerül sor, mely az előzőhöz hasonlóan gazdag zenei, művészeti, gasztronómiai kínálattal szolgál Eszék több utcáján és terén. A főtéren például eszéki éttermek, sörözők, borozók és más vendéglátóegységek gondoskodnak majd arról, hogy ne maradjanak se éhen, se szomjan a látogatók. Ezenkívül a város és régiónk kisiparosai, családi vállalkozásai által kínált kézműves termékeket is megtalálhatjuk a standok között.

Baranya magyarországi részébe is érdemes lesz átrándulni

Július 19-21. között kerül sor a harkányi fürdőfesztiválra. A Harkányi Gyógy- és Strandfürdő számos szórakoztató programmal, koncertekkel, gyermekműsorokkal, táncbemutatókkal, családi és sportprogramokkal várja a vendégeket. A népszerű hazai zenei együttesek mellett a környező településeken és a Harkányban működő hagyományőrző néptáncegyüttesek fellépése is gazdagítja a programsorozatot. A három napig tartó rendezvényen mindenki megtalálhatja a számára érdekes programot, fiatalok, idősek, családok egyaránt.

Július 30. és augusztus 3. között forr a Katlan, ugyanis ekkor zajlik az Ördögkatlan Fesztivál a villányi borvidéken. A kiváló minősítésű fesztivált a műfaji sokszínűség jellemzi, a szervezők célja a térség gazdasági és kulturális értékeinek és minél több művészeti ág bemutatása. Olyan programok között válogathatnak a fesztiválozók, mint a színházi és táncelőadások, koncertek, családi és irodalmi programok, filmvetítések stb. Emellett pedig kiállításokra és kézműves vásárokra is várják az érdeklődőket.