Nyári Bernadett hegedű-művész a vörösmarti szurdokokban lép fel

Jövő hétvégén irány Vörösmart!

0
104

Színvonalas programok várják idén is a vendégeket a Bormaratonon

A vörösmarti Bormaraton a Drávaszög legnagyobb érdeklődésre számot tartó eseményei közé tartozik. A gasztrokulturális rendezvényen tavaly már 10 ezren vettek részt. A szervezők idén, vagyis szeptember 23-24-én legalább ennyi vendégre számítanak, akiket gazdag programkínálat vár majd. A fesztivál magyarországi sztárvendége Nyári Bernadett lesz.

Az évek során az igényeknek megfelelően folyamatosan bővült a Bormaraton programja. Régiónk legnagyobb szabású boros fesztiválja a tavalyihoz hasonlóan idén is kétnapos lesz. Pénteken többek között szakmai kóstolót tartanak, szombaton pedig a névadó bormaraton veszi kezdetét. Ezek mellett kultúrműsorra, koncertekre, kiállításokra is sor kerül.

Három nemzet közös kulturális programkínálata

Bisztricán Hajnalkától, az egyik főszervezőtől megtudtuk, a kétnapos rendezvény pénteken, szeptember 23-án 15 órakor veszi kezdetét a vörösmarti magyar házban, onnét indul a néptánccsoportok felvonulása. Ebben hazai magyar tánccsoportjaink – a csúzai Csárdás és a kiskőszegi Kisasszonyok és Legények tánccsoport – mellett a bosnyák és macedón folklór képviselői is részt vesznek.

A menet a Katolikus-szurdokban felállított színpadnál ér véget, ahol kultúrműsorra, majd a bormaraton hivatalos megnyitójára kerül sor, utána pedig magyar és macedón élőzenés táncházat tartanak, amelybe természetesen mindenki beszállhat, akinek kedve támad hozzá.

19 órától koncertre kerül sor, ami nem csak a rendezvény neve miatt lesz „maratoni”, ugyanis három híres előadó követi majd egymást a nagyszínpadon, a hazai mellett a magyar és a macedón nemzet képviselői zenélnek, így egy olyan multikulturális felállás zenei előadását hallhatja majd a közönség, amilyenre eddig biztos, hogy nem volt példa.

– A koncertet a magyarországi sztárvendég, Nyári Bernadett nyitja hegedűjátékával, majd a Frajle következik a színpadon, akit már a tavalyi Bormaratonról is ismerhetünk, végül pedig Tijana Dapčevićnek tapsolhatunk, aki Észak-Macedóniát képviselte a 2014-es Eurovíziós Dalfesztiválon. Az előadás érdekessége, hogy a sztárvendégek előadása „egybeolvad”, közös produkcióval is szolgálnak majd a nagyérdemű számára – nyilatkozta lapunknak Bisztricán Hajnalka.

Bisztricán Hajnalka

Hozzátette, a társszervezőként részt vevő macedónok nemcsak a néptánc és a könnyűzene terén adnak ízelítőt saját kultúrájukból, hanem gasztronómiájukat és boraikat is bemutatják a „maratonozóknak”.

Rajtuk kívül természetesen hazai és magyarországi borászok is standolni fognak a pénteki „prémium bormaratonon”, amelyen kizárólag minőségi borokat kóstolhatunk majd.

Fogynak a jegyek a szombati bormaratonra

A szombati napon veszi kezdetét a névadó Bormaraton, amely idén is eléri majd befogadóképességének határait, a résztvevők számát 2000 főben limitálták.

– Online módon szeptember 20-áig lehet jelentkezni a maratonon való részvételre (https://bit.ly/3PRTfhs), de 200 jegyet elérhetővé teszünk azok számára is, akik a rendezvény napján regisztrálnának, a helyszínen szombat reggel 9 órától lehet jegyet vásárolni. Az idei Bormaraton újdonsága, hogy mindkét fő helyszínen, a Református- és a Katolikus-szurdokban is lehet italjegyeket (szükség esetén poharat is) vásárolni, amelyeket minden (a programban részt vevő) pincében elfogadnak – számolt be Bisztricán Hajnalka a maratonnal kapcsolatos újdonságokról.

A Bormaraton 15 órakor kezdődik, és a résztvevőknek 19 óráig lesz idejük végiglátogatni a feladatban szereplő pincéket.

A szombat esti koncert 7 órakor kezdődik, az Amadeus Band csap majd a húrok közé, akik a tavalyi Bormaratonon is nagyszerű hangulatot varázsoltak a vörösmarti fesztiválra.

A felsorolt sztárvendégeken kívül koncertek is lesznek a rendezvény valamennyi helyszínén, a fellépők folyamatosan váltják egymást, de a gazdag étel- és italfelhozatal – ezek közül is természetesen a borkínálat – miatt is érdemes szeptember 23-24-én a vörösmarti Bormaratonra látogatni.