Novo sjedište mađarske zajednice u Vinkovcima

0
27

Prošlog tjedna je nakon sedam godina neizvjesnosti, sjedište Mađarskog kulturno umjetničkog društva u Vinkovcima konačno je riješeno. Grad im je osigurao prostoriju koju će koristiti samo udruga.

Mađarsko kulturno društvo iz Vinkovaca osnovano je 2012. godine i od tada čini puno za Mađare koji žive u Gradu. Redovito održavaju okupljanja, književne večeri i obilježavaju mađarske državne praznike. Udruga ima i mješoviti zbor koji aktivno sudjeluje u mađarskom kulturnom životu u Hrvatskoj. Također organiziraju Susret Mađara u Vinkovcima, s ciljem da se Mađari Grada Vinkovaca međusobno upoznaju i druženjem malo razbiju sive i teške radne dane. Unatoč svojoj aktivnosti, dosad nisu imali svoje sjedište, samo su utorkom koristili gradsku dvoranu za svoja druženja. No, “beskućništvo” je završilo prošli tjedan, jer su natječajem raspisanog od strane Grada napokon dobili sjedište. Njihov novi dom od 84 m2 smješten je u centru grada, tako da je lako dostupan svima.

 – Jako smo sretni što smo nakon svih ovih godina konačno uspjeli dobiti svoje sjedište. Nekretninu iznajmljujemo, ali je i ovo još uvijek bolja opcija od prijašnje. Od sada se ne trebamo usklađivati niskim kako bismo vježbali ili se družili. Naše novo sjedište ima tri prostorije i kuhinju. Sada možemo održavati i manje priredbe – rekao je Rudolf Ács, predsjednik Mađarskog kulturnog društva iz Vinkovaca, koji je ujedno izrazio zahvalnost gradskoj upravi i Robertu Jankovicsu, mađarskom saborskom zastupniku.

Mađari u Vinkovcima su od Grada svoj novi dom dobili na razdoblje  od pet godina, ali se nadaju kako će ga koristiti puno duže. Prvo što će učiniti je uređenje unutrašnjosti zgrade, jer su prostorije godinama prazne i stime u lošem stanju.