Novije investicije u Dalj Planini

0
66

Tijekom godina Dom kulture u Dalj Planini postao je najopremljenije zdanje regije, ali i dalje se ima što razvijati i ulagati, a ne nedostaje niti ideja. Provedena su brojna ulaganja i u proteklom razdoblju, a trenutno je u izgradnji jedno vanjsko skladište.

Dom kulture u Dalj Planini ima veliki značaj za mještane i ostale Mađare na tamošnjoj padini brda. Kulturno-umjetničko društvo Petőfi Sándor iz godine u godinu ovdje organizira svoje najveće programe, festival cvijeća, ovdje imaju probe folklorne skupine društva, osim toga u velikoj dvorani Doma svoje mjestu nađu i balovi, kulturni programi i brojna druga okupljanja.

Dom kulture u Dalj Planini je jedan od zaloga opstanka Mađara sa padina Erdutske kose. Kamen temeljac postavljen je 2008. godine, izgradnja je ubrzana krajem 2011. godine zahvaljujući utjecaju DZMH. 2013. godine je kulturno zdanje sa 200 mjesta stavljeno pod krov, a sagrađeno je uz potpore vlade Mađarske, Općine Erdut, Osječko-baranjske županije i DZMH. Otvorenje je održano 2017. godine prilikom centralne svečanosti DZMH povodom 20. kolovoza, a prisutan je bio i Zsolt Semjén, potpredsjednik vlade Mađarske.

2019. godine je na upotrebu uz zgradu predano pripadajuće parkiralište sa 60 parkirnih mjesta, čime je ispunjen uvjet za održavanje manifestacija velikog ranga. Nakon  otvaranja Doma kulture odvila su se brojna unapređenja i ulaganja, kompletno je obnovljena iznutra i izvana, napravljena je izolacija, uređeni su unutarnji prostori, provedeno centralno grijanje.

Imre Hugyik

– Radimo na tome da ova građevina bude jedno od najbolje opremljenih društvenih domova. Imali smo problem s akustikom, tako smo prošle godine u strop ugradili panele koji prigušuju zvuk. Veliku dvoranu smo opremili kvalitetnom zvučnom tehnikom i odgovarajućom pozornicom, obnovili smo električnu mrežu, sustav grijanja i hlađenja, a trenutno se odvija građenje jednog vanjskog skladišta uz potporu Općine Erdut. Kako na potporu DZMH, tako isto možemo računati i na potporu općine. Cijene to što s našim nastupima i našim radom jačamo ime općine – rekao je Imre Hugyik, predsjednik Kulturno-umjetničkog društva Petőfi Sándor, dodajući kako su se u proteklom desetljeću odvila ozbiljna ulaganja na njihovom sjedištu, uz pomoć prvenstveno hrvatske i mađarske vlade, a potom i DZMH i Općine Erdut. Danas su ispunjeni već svi uvjeti kako bi našu kulturu i običaje mogli očuvati na najvećem nivou.