Novi predsjednik Savjeta za nacionalne manjine je Tibor Varga

30
savjet.nacionalne-manjine.info

ZAGREB – Nakon umirovljenja Aleksandera Tolnauera, poslije 20 godina na čelo Savjeta za nacionalne manjine došao je novi predsjednik. Ovu odgovornu funkciju u slijedeće četiri godine obnašat će Mađar, Tibor Varga.

Na čelo Savjeta, kao krovnog tijela za nacionalne manjine, izabran je dugogodišnji zamjenik predsjednika, ekonomist, pripadnik mađarske nacionalne manjine, Tibor Varga. Savjet, kao krovno tijelo nacionalnih manjina u Hrvatskoj, od osnutka 2002. godine, donedavno je vodio Aleksandar Tolnauer, zbog čijeg umirovljenja je bilo potrebno birati novog predsjednika. Ovu funkciju u slijedeće četiri godine obnašat će pripadnik mađarske nacionalne manjine, Tibor Varga.

-Prvenstveno bih htio izraziti zahvalu na ukazanom povjerenju gospodinu premijeru Andreju Plenkoviću i vladi Hrvatske; naravno zahvaljujem i članovima Savjeta. Moj prethodnik vodio je Savjet 20 godina, tako izbor novog predsjednika nije bio lak. Vlada pod vodstvom Plenkovića smatra vrlo važnim potporu nacionalnim manjinama, pokazatelj toga je i proračun koji raste iz godine u godinu. U usporedbi s prošlogodišnjim proračunom, ove godine možemo govoriti o rastu od 20,5%. Ove godine nam se javilo 18 novih udruga koje do sada nisu tražile našu potporu. To pokazuje i to da nacionalne manjine znače kulturno bogatstvo i ja ću nastojati kulturnu autonomiju njegovati na taj način kako bi to služilo podjednako i manjinama i većinskom narodu – rekao je Tibor Varga.

Izbor je pao na kandidata iz redova mađarske nacionalne manjine

Tibor Varga, rođen je u Batini 1963. godine. Diplomu iz ekonomije stekao je na Hotelijerskom fakultetu u Opatiji, 1991. godine. Dugogodišnje profesionalno iskustvo stjecao je na rukovodećim pozicijama u turizmu i drugim djelatnostima. Od 2008. godine obnašao je funkciju savjetnika u Savjetu za nacionalne manjine, 2013. izabran je za zamjenika predsjednika. Od 2011., već u trećem mandatu je član Vijeća mađarske nacionalne manjine Grada Zagreba. Od 2020. godine je član Povjerenstva za rad po pritužbama pri Ministarstvu unutarnjih poslova. Oženjen, od 2002. živi u Zagrebu.

Novi predsjednik bi nastavio dosadašnji rad samo na višem nivou 

Iz ovogodišnjeg proračuna Republike Hrvatske, Vijeće je sufinanciralo 233 udruge i 1.113 programa u ukupnom iznosu od 8.000.030,00 eura. Savjet se  u novom sastavu već se sastao, jer, kako je rekao novoizabrani predsjednik, posla ima još puno. Ali, zbog ljetnih odmora, službeni sastanak će se održati tek u rujnu. Tibor Varga je rekao kako svakako želi nastaviti s radom u interesu kulturne autonomije nacionalnih manjina i za cilj je postavio daljnji razvoj istih. Istaknuo je: ulažu velike napore kako bi jedna manjinska redakcija napokon dobila mjesto na Hrvatskoj Televiziji, nadalje u proračun žele uključiti i potpore za jezične radionice i dokumentarne filmove.

Novom predsjedniku čestitao je i Róbert Jankovics, saborski zastupnik, predsjednik DZMH

– I ovim putem želim čestitati Tiboru Vargi na imenovanju. Slažem se s time da je on bio najbolji izbor i, nadam se da će Tibor, ne samo nastaviti, već i unaprijediti rezultate postignute za vrijeme prethodnog predsjednika. Ujedno zahvaljujem i gospodinu premijeru Andreju Plenkoviću kako je od svih kandidata, na ovu iznimno važnu funkciju za nacionalne manjine, odabrao kandidata iz redova mađarske nacionalne manjine – izjavio je saborski zastupnik, član Savjeta.  

Prijevod: Izabela Šegota

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.