Novi mađarski veleposlanik i generalni konzul prvi put su se susreli s predsjednikom DZMH-a

0
163
Jankovics Róbert és Demcsák Csaba

Predsjednik DZMH-a, Robert Jankovics prošlog tjedna susreo se s novoimenovanim mađarskim veleposlanikom u Zagrebu i novim mađarskim generalnim konzulom u Osijeku.

Mandat mađarskog veleposlanika u Zagrebu, Józsefa Magyara istekao je sredinom ožujka, ali njegova pozicija nije ostala upražnjena. Novi veleposlanik postao je dr. Csaba Demcsák, koji je već stigao u glavni grad Hrvatske. Na svom prvom službenom sastanku sa zastupnikom, Robertom Jankovicsem razgovarao je o položaju Mađara u Hrvatskoj i općenitoj situaciji u državi.

– Velika mi je čast biti imenovan veleposlanikom, jer je Hrvatska oduvijek imala istaknutu ulogu u mađarskoj vanjskoj politici, a odnosi između dviju zemalja vrlo su dobri. Suradnja je izvrsna i ekonomski i politički, a položaj nacionalnih manjina dobar je primjer cijelom Karpatskom bazenu. Tijekom svog mandata, radit ću na produbljivanju odnosa između naših država – rekao je novi veleposlanik. Dr. Csaba Demcsák te je dodao kako će, čim pandemija popusti, posjetiti područja u kojima žive Mađari, jer želi upoznati mađarsku zajednicu.

Dr. Csaba Demcsák je pravnik, a prije nego što je  došao u Hrvatsku radio je u mađarskoj javnoj upravi i služio u mađarskom veleposlanstvu u Londonu.

Imenovan je i novi generalni konzul

Početkom prošlog tjedna u Hrvatsku je stigao ne samo novi veleposlanik u Zagreb, nego i novi generalni konzul. Mandat Antonia De Blasia istekao je prošlog ljeta. Novi generalni konzul, János Fuzik stigao je prošli tjedan. Na svom prvom službenom sastanku i on je razgovarao s Robertom Jankovicsom, ali zbog pandemije koronavirusa još uvijek ograničeno djeluje.

Fuzik János i Jankovics Róbert

– Velika mi je čast ovo imenovanje, ubuduće ću pokušati služiti interesima mađarske zajednice slijedeći nasljeđe svog prethodnika. Prema mojim planovima, čim situacija to dopusti, želio bih upoznati predsjednike lokalnih mađarskih organizacija te bih htio posjetiti njihove zajednice – rekao je János Fuzik.

Saborski zastupnik Mađara, Robert Jankovics rekao je da je nove mađarske diplomate upoznao sa situacijom mađarske zajednice  i o planovima za buduće razdoblje.