November 7-től lehet beadatni az influenza elleni védőoltást

0
20

Horvátországban november 7-től érhető el az influenza elleni vakcina a háziorvosoknál és a közegészségügyi intézetekben. Ebben az évben is ingyenesen kaphatják meg a védőoltást a 65 éven felüliek, a krónikus betegségben szenvedők és az egészségügyi dolgozók.

A Horvát Közegészségügyi Intézet az idei szezonra 320 ezer adagot rendelt, tíz százalékkal többet, mint tavaly. Most is az Egészségügyi Világszervezet által javasolt oltóanyagot szerezték be.

Az influenza legjellemzőbb tünetei a láz, fejfájás, köhögés, torokgyulladás, ízületi, illetve izomfájdalom és általános levertség, fáradékonyság, bár nem minden fertőzöttnél jelentkeznek a felsorolt tünetek. A szakemberek szerint az teszi igazán veszélyessé, hogy a vírus képes évről évre változni, így immunrendszerünknek újra és újra meg kell birkóznia vele. A vírus ráadásul igen fertőzőképes, gyorsan terjed a szervezetben. Szövődménye lehet arcüreggyulladás, bronchitis, és ami a legnagyobb veszélyt jelenti, tüdőgyulladás. Ezek miatt a szövődmények miatt az influenza életveszélyes is lehet.

Tavaly több mint 64 ezer influenzás megbetegedést regisztráltak, és 30 személy veszítette életét a betegség következtében.

A múlt évben egyébként 295 ezer ember oltatta be magát.