November 6-tól vehető fel az influenza elleni védőoltás

0
53

Horvátországban november 6-tól érhető el az influenza (grippe) elleni vakcina a háziorvosoknál és a közegészségügyi intézetekben. A szakemberek az előző években tapasztaltaknál súlyosabb influenzaszezont jósolnak.

A Horvát Közegészségügyi Intézet az idei szezonra 360 ezer adagot rendelt, tíz százalékkal többet, mint az előző évben.

Az influenza legjellemzőbb tünetei a láz, fejfájás, köhögés, torokgyulladás, ízületi, illetve izomfájdalom és általános levertség, fáradékonyság, bár nem minden fertőzöttnél jelentkeznek a felsorolt tünetek. A vírus igen fertőzőképes, gyorsan terjed a szervezetben. Szövődménye lehet arcüreggyulladás, bronchitis, és ami a legnagyobb veszélyt jelenti, tüdőgyulladás. Ezek miatt a szövődmények miatt az influenza életveszélyes is lehet.

Egy német hírügynökség a nemzetközi adatokra hivatkozva idénre az előző évekhez képest súlyosabb influenzaszezont jósol. Többek között arról számol be, Ausztráliában, ahol korábban kezdődik az influenzaszezon, négyszer több a megbetegedések száma és kétszer többen haltak meg a betegségtől, mint az elmúlt öt év valamelyikében.

A szakemberek ezért  felhívják a lakosok figyelmét a védőoltás felvételének fontosságára.

Az évenkénti beadatás azért fontos, mert az influenzavírus szerkezete folyamatosan változik, újabb és újabb törzsek jelennek meg, az oltóanyagot pedig mindig az aktuális törzs ellen állítják elő. Azt is hangsúlyozzák, hogy aki beoltatja magát influenza ellen, az nem csupán magát védi meg a vírustól, hanem környezetét is, hiszen már hordozója sem lesz a betegségnek. A baktériumokkal szemben vírus ellen ráadásul gyógyszer sincs, így a megelőzés még fontosabb.