Nove investicije u Korođu

0
41

Zahvaljujući uspješnom sudjelovanju na natječaju, obnovit će se ulice u Korođu, a vatrogasno društvo bogatije je za jedan vatrogasni kamion.

U lipnju prošle godine Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije objavilo je natječaj pod nazivom Program za poboljšanje infrastrukture na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina. Na natječaju su dodijeljena sredstva u iznosu od 300 tisuća kuna za obnovu dvaju ulica, u Korođu, i to, cijelu ulicu Milice Križan i djelomičnu obnovu Silaške ulice. Pošto Općina Tordinci nije dobila traženi iznos, od 500 tisuća kuna ostatak koji nedostaje, nekih 200 tisuća kuna, nadoknaditi će iz svog proračuna.

-Natječaj pod nazivom Program za poboljšanje infrastrukture na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina objavljuje se svake godine.

-Zahvaljujući tom programu, u selu su se i prije odvijala razna poboljšanja, te se i sada nastavljaju. Nadamo se, da ćemo i ove godine biti uspješni u javljanju na natječaj, naime, u Korođu još ima dijelova koje je neophodno obnoviti – izjavio je za naš list Zoltan Čerepeš, zamjenik načelnika Općine Tordinci za mađarsku nacionalnu manjinu, naglašavajući, dvije ulice koje sudjeluju u sadašnjem projektu čine četvrtinu sela.

Vatrogasno društvo je obnovljeno

Korođ ima dobrovoljno vatrogasno društvo velike prošlosti, ove godine je 95. godina njihovog postojanja.

Nekada su bili najbolje opremljeno društvo regije, redovno su išli na usavršavanja, a krajem 50-tih godina izgradili su i novo spremište. Njihovo aktivno funkcioniranje prestaje ratne 91., zgrada je opustošena, ali se nakon povratka iz progonstva, ponovno vratio red u zgradu društva. Za obnovu opreme dobili su veliku pomoć, između ostaloga i od saborskog zastupnika Róberta Jankovicsa.

Društvu je sada opet potrebna pomoć, njihovo vatrogasno vozilo do sada se u potpunosti amortiziralo, neisplativo je ulagati u njega, pa tako ne bi udovoljio niti tehničkom pregledu. Vatrogasci iz Korođa tražili su pomoć vatrogasnog društva Vukovarsko-srijemske županije, koje ih je preusmjerilo na društvo u Gradištu.

-Na poklon smo dobili od DVD Gradište jedno vatrogasno vozilo, koje naravno, nije novo, ali je u dobrom stanju, moći ćemo raditi s njim, svako vatrogasno društvo treba imati kamion – izjavio je za naš list Atila Ambruš, predsjednik društva.

Dodao je kako kamion marke Mercedes nema rezervoar za vodu, ali ima pumpu koja se može prikopčati na hidrant, pa tako zadovoljava potrebe društva.

Od Atile Ambruša smo još doznali kako su zadovoljni trenutnom situacijom, čelništvo općine podupire njihov rad, shvatili su da su dobrovoljna vatrogasna društva potrebna.

Dobrovoljno vatrogasno društvo trenutno broji 38 članova, osim toga imaju i starije počasne članove, i rade na regrutiranju mladih članova.