Nova ulaganja u vrtiće putem razvojnog programa Mađarske vlade

0
13

Hrvatski suradnik velikog razvojnog programa dječjih vrtića u Karpatskom bazenu koji je pokrenulo Tajništvo za nacionalnu politiku Republike Mađarske je Forum mađarskih prosvjetnih djelatnika u Hrvatskoj. U sklopu hrvatskog programa već su provedene brojne investicije i ulaganja.  Posljednjih tjedana izgrađeno je novo igralište u Kotlini te je dovršena galerija vrtića u Zmajevcu, a napreduje i gradnja bazena u Centru mladeži i pokaznog poljoprivrednog gospodarstva u Kopačevu čime će djeci predškolske i školske dobi biti omogućeni sati plivanja.

Program izgradnje dječjih igrališta

Forum mađarskih pedagoga u Hrvatskoj je u prvoj fazi izgradio pet dječjih igrališta u raštrkanim mađarskim zajednicama diljem Slavonije od kojih je prvo predano u Vukovaru zatim u Velikoj Pisanici, Pakracu, Lipiku i Daruvaru. U drugoj fazi projekta izgrađena su nova igrališta u Novom Bezdanu, Batini i Dalj Planini te su započeli sa izgradnjom igrališta u Kotlini, koje je dovršeno ovih dana dok je u Hrastinu ono već prije izgrađeno.

Voditelj ureda Foruma mađarskih prosvjetnih djelatnika u Hrvatskoj i koordinator projekta, Kristian Palinkaš rekao je da su zbog epidemiološke situacije rad, dobivanje različitih dozvola i dokumenata malo zastajali, ali da se nada provedbi projekata planiranih za ovu godinu. U drugoj fazi programa izgradnje dječjih igrališta preostaje izgradnja igrališta u Suzi, te također žele izgraditi  igralište u dvorištu etno kuće u Vardarcu.

Razvoj vrtića

Posljednjih godina Forum mađarskih prosvjetnih djelatnika u Hrvatskoj kontinuirano podržava mađarske vrtiće, a također provodi razne razvojne i investicijske projekte koristeći brojne mogućnosti koje nudi Mađarska Vlada. Prije prijave se uvijek konzultiraju s voditeljima vrtića, kao što je bilo i u slučaju izrade razvojnog programa dječjih vrtića Karpatskog bazena.

– Uvijek se prijavljujemo uz prethodno savjetovanje s ravnateljima, jer želimo da djeca u našim mađarskim vrtićima dobiju najbolju moguću skrb i brigu. Pored različitih donacija igračaka vrtićima ostvarena su i druga ulaganja. Ove godine, primjerice izgrađena je galerija u vrtiću u Zmajevcu – izvještava Kristian Palinkaš. Forum neprestano opsrbljuje vrtiće igračkama, potrošnim materijalom i didaktičkim pomagalima.

Bazen za plivanje

Iz potpore razvojnog programa vrtića izgrađuje se bazen u Centru mladeži i pokaznog poljoprivrednog gospodarstva u Kopačevu čime će se djeci predškolske i školske dobi omogućiti sati plivanja.

– Radovi su malo kasnili zbog epidemije, ali napreduju – rekao je voditelj ureda koji se požalio da su za ovu godinu imali mnogo planova uključujući razne kampove, natjecanja i okupljanja, ali kako kaže, zbog ograničenja i mjera programi koji su planirani za proljeće i ljeto nisu se održali..

Svi njihovi programi provode se uz pomoć  Zaklade Bethlen Gábor iz Budimpešte i Državnog tajništva za nacionalnu politiku Republike Mađarske.