Nomádvízummal Horvátországba

0
24

Horvátország egy forradalmian új vízumtípust vezet be jövő évtől, mellyel a home office-ben dolgozókat szeretné az országba csalogatni.

A nomádvízumnak nevezett belépési okmányt olyan külföldieknek állítanák ki, akik otthonról dolgoznak, viszont a lakhelyük vírus szempontjából kockázatosnak számít. Az úgynevezett digitális nomádok többnyire IT szakemberek, újságírók, művészek vagy hasonlók, akiknek mindegy, hogy honnét dolgoznak, a lényeg, hogy legyen internet-hozzáférésük. A kormány abból indul ki, hogy ezen szakemberek szívesebben dolgoznának egy adriai strandról, mint otthonról, ezért biztos benne, hogy lesz, aki igényli a vízumot.

A kormány továbbá a turizmus számára is lehetőséget lát a dologban, hiszen ezeknek a digitális vándoroknak valahol meg is kell majd szállniuk, illetve nem elhanyagolható az sem, hogy valószínűleg az országban költik majd el az online megkeresett jövedelmük egy részét is. Az illetékesek úgy vélik, a legtöbben az Amerikai Egyesült Államokból, valamint Ázsiából igénylik majd az effajta vízumot, amit maximum 12 hónapra állítanak ki, de lejárta után meghosszabbítható további fél évvel.

Efféle beutazási okmányt minden állam polgára igényelhet majd. Fontos megjegyezni, hogy a szóban forgó vízumot csak olyan, munkaviszonnyal rendelkező egyének kaphatják meg, akik igazolni tudják, hogy legalább 2000 eurós állandó havi jövedelemmel rendelkeznek.

Ha a vízum birtokosa itt-tartózkodása alatt munka nélkül marad, akkor egy hónapon belül el kell majd hagynia az országot, kivéve abban az esetben, ha rendelkezik megfelelő anyagi fedezettel. Külön érdekesség, hogy az ötlet egy Splitben élő holland üzletembertől származik, aki nyílt levélben fordult Andrej Plenković kormányfőhöz. Az ötletgazdát a kormányfő személyesen is fogadta, mely találkozás nyomán született meg a vízumtervezet.

A beutazási engedély 2021-es bevezetéséig viszont még számos részletet ki kell dolgozni, mivel még nem tisztázott például az igénylők egészségbiztosításának a mikéntje, valamint az esetleges adózási kérdésekről is viták folynak még.